2012-02-04 16:25:40• hírek • Kocsis Zoltán

Pusztadaróc nyerte a második RMDSZ Böllérversenyt

„Igazi disznóvágó-idő”, lehetett hallani innen is, onnan is szombaton Túrterebesen: a hó apró pelyhekben egész nap hullott, természetesen mindig az ember arcába. Ilyen körülmények közepette rendezték meg a II. Böllérversenyt. Az RMDSZ-szervezte esemény idén a tavalyinál is nagyobb sikert aratott: amíg egy esztendővel ezelőtt Szatmárhegyen húsz csapat gyűlt össze, addig idén 36 csoport mérte össze tudását. Köztük a Szatmár.ro csapata is, amely a Szatmári Magyar Hírlap mellett képviselte a szatmári sajtót.

A házigazdák két csapatot állítottak össze és természetesen jelen volt a tavalyi győztes, Nagykároly is, akárcsak a legtöbb, jelentős számú magyar lakossággal rendelkező Szatmár megyei község is. Volt egy sátor, ahol gyönyörű, székely motívumokkal díszített faragványok fogadták a látogatót. A táblán a Kovászna megyei Alsó-Csernáton települése neve volt olvasható. Amint megtudtuk, a csapat tagjai nem az esemény kedvéért érkeztek Szatmár megyébe, hanem már régebb óta itt élnek. Egyszerűen úgy döntöttek, hogy szeretnék képviselni szülőföldjüket, az alsó-csernátoniak pedig áldásukat adták a névhasználatra.

Ha ezt a sátort méltán nevezhetjük a „legegzotikusabbnak”, akkor a tasnádiak által készített citromos kolbászt a legmeglepőbb specialitásnak.

Kelemen Hunor kultuszminiszter meg is jegyezte, életében még csak nem is hallott ilyen kolbászról (vélhetően nincs egyedül), de elnyerte a tetszését. „Én szeretem a magyarosan fűszerezett, kellemesen pikáns ételeket”, mondta a tárcavezető. „Örülök, hogy jelen lehetek egy hasonló rendezvényen. Nagyon fontos, hogy megőrizzük hagyományainkat és minden ilyen eseménynek nagy szerepe van abban, hogy erősítsük a közösségünk kohézióját”, mondta az RMDSZ elnöke.

Ritli László egészségügyi miniszter a Szatmár.ro kérdésére válaszolva elmondta, hogy gyakorlatilag haza érkezett, mivel a felesége Nagykárolyból, az ő édesapja pedig Kálmándról származik. „Személy szerint szeretek szórakozni. Persze csak akkor, ha azt kemény munka előzte meg. Ezért is örülök, hogy itt lehetek”, mondta a miniszter.

A rendezvényen természetesen jelen volt a szervező Szatmár Megyei RMDSZ elnöke, Csehi Árpád is, valamint többek között Güntner Tibor és Erdei D. István Szatmár megyei szenátor illetve parlamenti képviselő, polgármesterek, alpolgármesterek. Valamennyien körbejártak a sátrak között, elbeszélgettek az emberekkel.

Az idő múltával, a havazás fokozódása ellenére egyre nőtt a jókedv a vásártéren – alighanem volt ehhez némi köze az elfogyasztott fogópálinkának és forralt bornak is. Egyre több helyütt csendültek fel a népdalok, a nóták és a Székely Himnusz. A jó hangulathoz muzsikusok is hozzájárultak: egy harmonikás és egy fúvós is „elhúzta Kelemen Hunor nótáját”, amint valaki a tömegben megjegyezte.

Valamennyi csapat igyekezett minél jobban és hűebben megjeleníteni a régióját jellemző ízeket, hagyományokat. A szervezők összesen kilenc kategóriában díjazták a résztvevőket, az első helyet pedig ezúttal Pusztadaróc csapata szerezte meg a házigazdák és Alsó-Csernáton előtt. Büszkén jelenthetjük ki, nem maradt díj nélkül a Szatmár.ro csapata sem: a hagymás vér kategóriában nem volt jobb nálunk.

A lényeg persze nem a versengés, hanem egymás megismerése, kapcsolatok kialakítása, barátságok ápolása volt. Mindezt a „szibériai” időjárás sem akadályozta meg.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: