2010-12-29 10:24:31• hírek • Szatmár.ro

Pusztadaróc: adóssággal zárnak

Tizennégy év alatt először zárja az évet tartozással a pusztadaróci önkormányzat - mondta el év végi beszélgetésünk során Gaman Mihály, a község polgármestere.

Szatmár.ro: - A 2010-es év a gazdasági válság jegyében telt. Miként hatottak a különféle megszorítások Pusztadaróc község életére?

Gaman Mihály: - Az, hogy a lakosság nehezebb körülmények között él, kihat a helyi közigazgatás tevékenységére is, ugyanis év vége felé kiderült, hogy korántsem folynak be azok az összegek, amelyeket helyi jövedelemként év elején beütemeztünk. Községvezetői pályafutásom alatt most fordul elő először olyasmi, hogy cégeket pereltünk be adósságaik miatt, sőt, két vállalat esetében kénytelenek voltunk csődeljárást kezdeményezni. Egyszerűen nincs mit tennünk, hiszen a fennmaradásunkhoz elengedhetetlenül fontosak a helyi bevételek. Részben meg tudtuk oldani a problémákat, viszont így is másfélmillió lejes tartozással vágunk neki kétezertizenegynek. Ilyesmire még soha nem volt példa a tizennégy év alatt. Szerencsére az utolsó napokban még ki tudtuk fizetni azt a kétéves adósságot, amely az óvod építéséből maradt fenn két évvel ezelőtt. Nagyon remélem, nem lesz szükség hitel felvételére az új évben sem: ilyesmihez csakis végső esetben folyamodunk.

Szatmár.ro: - Azért a nehézségek ellenére is voltak megvalósítások...

Gaman Mihály: - Való igaz: sikerült több, kisebb beruházást elkezdenünk, illetve folytatnunk, és integrált vidékfejlesztési pályázatunk is nyerő lett. Az EU-tól elnyert pénzösszegből kiépül a csatornahálózat Pusztadarócon és Szamosdarán, utakat aszfaltozunk - a munkálat végén a mellékutak nyolcvan százalékát aszfaltréteg borítja majd. Sikerült folytatnunk a sportbázis építését, parkosítási pályázatot nyertünk el, melynek eredményeként a községközpontban és Szamosdarán is zöldövezet létesül. De ezek már a következő év elképzelt megvalósításai...

Szatmár.ro:
- Ezek mellett milyen egyéb tervek vannak még a tarsolyban?

Gaman Mihály: - Ugyancsak pályázati forrásból támogatást nyertünk el az ivóvízvezeték Atya és Pete irányába való folytatására, így kétezertizenegy végére mindegyik helységben működni fog a szolgáltatás. Nagy reményeket fűzünk ahhoz, hogy lesz elég pénz a Regionális Operatív Program keretében a sikeres iskolakorszerűsítési projekt kivitelezéséhez: az 1 700 000 lejt megnyertük, de várólistára kerültünk, a program keretében ugyanis elfogytak a felhasználható pénzösszegek. Egyedül a pusztadaróci iskola az, amelynek állapotával nem vagyunk megelégedve. Folytatni szeretnénk az orvosi rendelő felújítását is. Ezúton szeretnék örömökben gazdag, boldog új évet kívánni a község lakosainak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: