2014-06-08 13:11:07• hírek • Szatmár.ro

Pünkösdi néptáncgálát tartottak szombaton az új főtéren

Szatmár megye magyar néptánc-csoportjainak seregszemléjét tartották szombat délután Szatmárnémeti új városközpontjának rendezvényterén. Óvodás korúak, iskolások és felnőttek is ropták a táncot a Jeles Piros Pünkösd Napján nevű hagyományőrző rendezvényen.

Négy évvel ezelőtt tartották meg az első ilyen találkozót: akkor még a Szakszervezetek Művelődési Házának előadótermében ropták a táncot a meghívottak, 2013 óta viszont már szabadtéren szervezik a néptáncgálát. Szombaton volt tehát a negyedik Jeles Piros Pünkösd Napján nevet viselő néptáncos seregszemle, amikor a magyar népzene dallamai megtöltötték Szatmárnémeti új főterét.

A megye minden szegletéből érkeztek magyar néptánccsoportok a megyeközpontba erre a jeles alkalomra, igent mondva a Szatmár Megyei Kultúrát Megőrző és Támogató Központ aligazgatója, Nagy Orbán meghívására. Érkeztek táncosok Egriből, Mezőfényről, Szilgyszérből, Bogdándról, Géresről, Szárazberekről, Kökényesdről, Avasújvárosból és Lázáriból is, emellett szatmárnémeti iskolák, tánccsoportjainak apró táncosai is színpadra léptek. A program pedig színes volt: láttunk szatmári, felcsíki, mezőségi, moldvai, sóvidéki és tövisháti táncokat, népi gyermekjátékokat is.

A rendezvény vendége volt a Felszállott a páva című tévés tehetségkutatóból ismert kolozsvári Tokos zenekar is, akik népi gyermekjátékokkal és népzenével szórakoztatták a közönséget, a rendezvény zárásaként pedig táncházba invitálták a táncosokat és a közönséget egyaránt.

Az idei néptáncgálán újdonságként kézművesek is jelen voltak, az Aranykapu Kulturális Egyesület és a Borókagyökér Hagyományőrző Egyesület kézművesei szívesen beavattak mindenkit az általuk ismert népi mesterség rejtelmeibe.

Népi gyermekjátékok a Tokos zenekarral

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: