2018-09-26 11:00:14• hírek • x

Pumba rokonai Nyíregyházán

Különleges külsejű varacskos disznók érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba. Bár a fajból hiányzik a könnyedség és az elegancia, alkalmazkodó képességük páratlan.

Ez a közepes termetű párosujjú patás, nagy fejjel, rövid nyakkal, erős testtel és durva sörteszerű szőrzettel rendelkezik. Nevét a fején lévő hat porcos kinövésnek köszönheti, ez valószínűleg a szem és arc védelmét szolgálja, ráadásul a szemfogai jellegzetes agyarrá módoltak, melyek akár 30 cm hosszúak is lehetnek, így különleges külsőt adnak az afrikai szavannák jellegzetes sertésféléjének.

 

Hosszú, vékony lábaival igen gyorsan tud futni, akár 50 km/óra sebességre is képes, s futás közben bojtos farkát felfelé mereszti.

 

Mivel verejtékmirigyei nincsenek, elsősorban a füves szavannák azon részeit részesíti előnyben, ahol lehetősége van egy kis dagonyázásra, hogy a bőrére tapadt sárréteggel,  védje testét a nap sugarai és az élősködők ellen.

 

A felnőtt kanok általában magányosan élnek, a többi állat viszont családi csoportokat alkotva kutat táplálék után, mely elsősorban fűfélékből, lágyszárú növényekből és gumókból áll.

 

Rövid nyaka miatt sokszor le kell térdelnie a táplálkozáshoz, ezért  a csülökízületek védelme érdekében speciális csülökpárnák alakultak ki az állat lábán.

 

A malacok 170 napi vemhesség után jönnek a világra egy fűvel bélelt üregben, s 10 napos koruktól fogva követik anyjukat.

 

A Nyíregyházi Állatpark új csapata jelenleg 2 ivarérett nőstényből és 1-1 kan süldőből áll, akik a hollandiai Arnhem állatkertjéből érkeztek, hogy a Nyíregyházi Állatpark afrikai bemutatójában a sertésféléket képviseljék.

 

A konda jó választásnak bizonyult, mert a folyamatos aktív mozgásukkal felpezsdítették a fekete kontinens élővilágát bemutató területet.

 

Találkozzanak Önök is személyesen Pumba rokonaival, a varacskos disznók csapatával!

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: