2010-02-11 10:45:55• hírek • Gozner Gertrud

Pszichológiai tanácsadás fiataloknak

A Szatmárnémeti Caritas Szervezet Drogprevenciós és Tanácsadó Irodája ingyenes pszichológiai tanácsadást biztosít szakemberek segítségével tinédzserek és fiatalok számára - fejtette ki lapunknak Borsi Zsuzsa pszichológus, az iroda munkatársa.

Az iroda keretén belül háromféle szolgáltatást nyújtanak az érdeklődőknek, ugyanis az egyéni személyes megbeszélések mellett lehetőség nyílik e-mailes, illetve kortárs segítői tanácsadásra is - magyarázta a szakember. Az egyéni tanácsadáson keresztül személyre szabott problémamegoldásra nyílik lehetőség egy szakember segítségével, aki a fiatal igényei szerint határozza meg a foglalkozások számát.

A tinédzserek akár e-mailben is megkereshetik bármilyen témában a pszichológust. Ezen az úton egyszerűbb formában beszélhetők meg a problémák, leginkább a párkapcsolati kérdésekben kérik ki a szakember véleményét - tudtuk meg Borsi Zsuzsától. Azonban ha a pszichológus úgy ítéli meg a helyzetet, a későbbiekben akár egyéni tanácsadásra is sor kerülhet.

A kortárs tanácsadást a fiatalokkal egykorú személyek tartják, akik elvégezték az iroda kortárs segítői tréningjét. Ezzel a képzéssel felkészítik az önkénteseket a tanácsadásra, hogy a velük egykorúak problémáira találjanak megoldást. Ezek a fiatalok a környezetükben - osztálytársaik, barátaik körében - tanácsadást folytathatnak a pszichológus felügyelete mellett.

Ha egy bizonyos ügyben az ő kompetenciájuk már nem elegendő, továbbíthatják a az ismerősüket a szakember felé. A leggyakoribb témák, amelyek a pszichológia tanácsadások során felmerülnek a párkapcsolatokat, a stresszkezelést, a pályaválasztást, a családi problémákat, az öngyilkosság megelőzést, a gyászfeldolgozást, a szorongás és a félelmek feloldását, az önbizalom és a kommunikáció fejlesztését érintik - osztotta meg velünk a szakember.

A tavalyi évben kilenc fiatal részesült egyéni tanácsadásban az iroda keretén belül, és öt fiatallal váltottak több e-mailt a szakemberek. A kortárs segítő tanfolyamot 19 fiatal végezte el, ők a nyár folyamán a Félsziget fesztiválon a Drogprevenciós sátorban voltak önkéntesek. Jelenleg öten aktívak közülük, hárman a Ioan Slavici Kollégiumban, míg ketten a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumba járnak - mondta el a pszichológus.

Egyéni tanácsadásra a Drogprevenciós és Tanácsadó Iroda székhelyén, a Delavrancea utca 20 szám alatt vagy a 0261-711747 telefonszámon lehet jelentkezni, aki e-mailben kérne segítséget az openklub@yahoo.com címre írhat. A diákok mellett szülők és tanárok jelentkezését is várják, hogy tanácsot nyújthassanak nekik a problémás gyerekekkel kapcsolatban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: