2017-02-04 19:24:57• hírek • refszatmar.eu

Protestáns iskolatörténeti vándorkiállítás a Refiben

Az elmúlt ötszáz évben a reformáció szellemében számtalan keresztyén iskola nyitotta meg kapuit. Ezen oktatási intézményeket veszi górcső alá a Protestáns iskolatörténeti mozaik című vándorkiállítás, ami pénteken Szatmárnémetibe érkezett.

A kiállítás megnyitóján, pénteken 11 órától a Milotai Nyilas István díszteremben, először a Szatmárnémeti Református Gimnázium diákkórusa a Mint a szép híves patakra kezdetű zsoltárt énekelte el, majd Erdei Árva István iskolalelkész felvezető szavai után Vinczéné Pálfi Judit a Királyhágómelléki Református Egyházkerület missziói előadótanácsosa igei gondolatokat osztott meg az egybegyűltekkel. Tolnai István a Nagykárolyi, Gellén Sándor a Nagybányai Református Egyházmegye esperese, Köncze-Geréb Árpád a Kolozsvári Evangélikus Egyházmegye esperese és Király Lajos szatmári esperes is Igével gazdagított.

Dr. Nagy Éva, a tanügyminisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkárságának kabinetigazgatója és Kereskényi Gábor Szatmárnémeti polgármestere méltatta az eseményt, majd dr. Veress Bertalan kuratóriumi tag (Református Tehetséggondozó Alapítvány) mutatta be annak célját. Szakmai bemutatót tartott Póti Eduárd a Szatmárnémeti Református Gimnázium történelemtanára. A rendezvényen többször is szolgált a Szatmárnémeti Református Gimnázium Gyermekkórusa.

A kiállítás célja az, hogy legalább felvillantsa az elmúlt 500 év református és evangélikus magyar iskolakultúrájának legfontosabb intézményeit, személyiségeit, törekvéseit, és bepillantást nyújtson a protestáns iskolák mai életébe is. A készítők molinókkal, térképpekkel, néhány régi oktatási segédeszközzel, fotófallal, felpróbálható tógákkal, rajzfilmmel, iskolai kórusok hangfelvételeivel, bemutatkozó filmekkel és modern informatikai megoldásokkal szeretnék a látogatók számára maradandó élménnyé alakítani a tárlatot.

A Reformáció Emlékbizottság támogatásával, a Református Tehetséggondozó Alapítvány kuratóriuma és a Szatmárnémeti Református Gimnázium szervezésében tekinthető meg a tárlat február 3. és 12. között, hétköznap 10-től 17 óráig, az iskola dísztermében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: