2012-09-24 18:24:01• hírek • Kocsis Zoltán

Projektindító a Szatmár Környéki Kistérségben

A Batiz, Pusztadaróc, Vetés, Sárközújlak, Lázári, Szatmárudvari, Szatmárpálfalva, Szatmárhegy, Mikola, Szokond és a Máramaros megyei Bikácfalva alkotta Szatmár Környéki Közösségek Fejlesztési Szövetsége hétfőn Mikolában hivatalosan is megnyitotta az Európai Unió LEADER-programján keresztül finanszírozott kistérségi fejlesztési pályázati időszakot. Az első pályázatokat máris le lehet adni falufejlesztés területén.

A LEADER-programot már 1991-ben elindította az EU, Romániában azonban csak 2005-06 óta működik. Ennek az a lénye, hogy kistérségi régiók írhatnak ki pályázatokat és ők maguk is bírálják el azokat, a szubszidiaritás elvét követve, mely szerint az ott élők és tevékenykedők inkább tisztában vannak a szükségletekkel és a lehetőségekkel - foglalta össze dióhéjban a program lényegét Tóga Judit, a Szatmár környéki kistérség aktivitását felügyelő akciócsoport menedzsere.

Bevezetőjében elmondta, hogy tíz pályázati területen összesen 2,2 millió eurós támogatást kaphatnak azok, akik a 60 pályázat valamelyikét megnyerik. A megpályázható összegek ötezertől kétszázezer euróig terjednek. A pályázati területek pedig a szakmai képzéstől a fiatal mezőgazdászok és a kistermelők támogatásán keresztül a vállalkozásfejlesztésig és a turisztikai támogatásig sok mindent magában foglal.

Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke gratulált a megvalósításhoz, külön kiemelve Csetnek Tímea és Dobos Istvánt, Mikola polgármesterének a munkáját. „Ez a program a közigazgatás, a civil szféra és a vállalkozói réteg együttműködésére alapszik. E három szféra együttműködése nélkül pedig nincs fejlődés", jelentette ki.

Pataki Csaba, a Regionális Fejlesztési Igazgatóság vezetője felhívta ugyanakkor a jelenlévők figyelmét, hogy ők úttörői ennek a dolognak és tevékenységüktől nagyon sok függ. „Az Európai Unió a 2014-2020-as költségvetési időszakban közel nyolc milliárd eurót bocsát Románia rendelkezésére. Brüsszel azt akarja, hogy ennek az összegnek a 30%-át a kistérségi társulások használhassák fel. Éppen ezért, nagyon oda kell figyelnünk, miként gazdálkodunk a mostani pénzzel, mert komoly lehetőséget kaphatunk, ám el is szalaszthatjuk", jelentette ki.

A Szatmár környéki kistérségben hétfőtől 45 napon keresztül lehet leadni a falufejlesztési pályázatokat. A többi területen október 1-től várják a pályázatokat, szintén 45 napig. A projekteket a helyi akciócsoport bírálja el, majd a győztes pályázatokat pedig a mezőgazdasági minisztérium felülbírálja, magyarázta Tóga Judit a szatmár.ro-nak.

Szatmár megyében további két kistérség, a Dél-Nyugat Szatmári Kistérségi Társulat (Érendréd, Börvely, Kálmánd, Kaplony, Érkávás, Csaholy, Csomaköz, Mezőfény, Mezőpetri, Szilágypér, Piskolt, Szaniszló, Tasnádszántó, Érszakácsi, Sződemeter, Mezőterem, Csanálos, Tasnád és a Bihar megyei Szalacs) és az Avasi Kistérség (Nagytarna, Batarcs, Turc, Kányaháza, Kisgérce, Vámfalu, Avasújváros, Ráksa, Avasújfalu, Bikszád, Tarsolc, Komorzán és a Máramaros megyei Pálosremete) nyert még hasonló pályázatot. Augusztus elején mindhárom kistérség egyenként 150.000 lejes kölcsönt kapott a Megyei Tanácstól az önrész biztosítására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: