2016-09-29 18:48:54• hírek • Refszatmar.ro, Szatmar.ro

Programom az Ige hirdetése – Beszélgetés Király Lajossal

2016 őszétől fiatal esperese van a Szatmári Református Egyházmegyének. Pénteken kerül sor a beiktatására. 1979. május 30-án született, a Szatmár megyei Szárazberken nőtt fel, Tanulmányait Szatmárnémetiben és Kolozsváron végezte, tizennégy éve szolgál Batizon: Király Lajos. Életét és szolgálatát Istenre akaratára bízza, családcentrikus, empátiakészsége érzékelhető, ugyanakkor fontosnak tarja azt, hogy állandóan képezze magát. Ismerjük meg őt! Rácz Ervin interjúja.

- Vágjunk a közepébe! Mit gondolsz, a mintegy ötven lelkész közül miért pont te lettél az esperes?

- Úgy gondolom, hogy azért, mert ez volt Isten akarata. Jeremiásnak azt mondja az Isten: „Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek, mielőtt kijöttél az anyaméhből, megszenteltelek, és prófétául rendeltelek a népek közé." (Jer 1,5) Tehát első sorban ez Isten hívása, de a lelkészeknek és gondnokoknak is köszönöm, akik rám gondoltak, és megválasztottak.

- Amikor valami tragédia történik, azt mondod, hogy az is az Isten akarata?

- Én a gyermekkoromban kétszer is megéreztem Isten szabadító kegyelmét. Akkor akár tragédiának is érezhettem volna ezeket. Az első az, amikor Szárazberken bermáncsővel szembelőttek, és nem veszítettem el a szemem világát. Fél szemmel nem biztos, hogy megválasztottak volna esperesnek ( J ) A második ilyen alkalom, amikor Szárazberken egy kis folyóba úgy ugrottam fejest, hogy nem tettem előre a kezem. Recsegett a nyakam, de megmentett az Úr Isten. Volt még egy pár hasonló eset. Nagyon nehéz eldönteni, hogy az, ami történik az emberrel, az éppen rossz vagy jó. Abban a pillanatban talán rossznak véli, de idővel rájöhet arra, hogy ebben is benne volt Isten akarata. A bibliai Nabukodonozor története, amiről éppen nem olyan rég prédikáltam, arról szól, hogy neki a mélységben kellett megismerni, hogy az Úr az Isten, mert addig nem volt ezt hajlandó látni. De ott meglátta, és javára volt.

- Akik az Istent szeretik, azoknak minden, még a rossz is a javukra van, - mondja Pál apostol. No, de nem vagy te túl fiatal, tapasztalatlan ahhoz, hogy egy egyházmegyét vezess?

- Relatív, hogy ki fiatal és ki idős. Ha szétnézünk, láthatjuk, hogy nagy, sikeres, jól működő cégeknek a vezérigazgatói általában kb. negyven esztendősek. Sok helye azért tesznek bankon, cégek, városok élére fiatal embereket, mert nyitottak, rugalmasak, készek az újra, ötletgazdagok. Bizonyára, akik idősebben, tapasztaltak, de nem egy próféta volt, akit fiatal korba hívott el az Úr, az Ószövetségben pedig már harminc éves kortól lehetett valaki lévita.

Az interjú folytatása a refszatmar.eu-n olvasható.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: