2015-04-18 14:35:06• hírek • MTI

Programmódosítással zárult a tanácskozás

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) programjának a módosításával, és a programot kiegészítő dokumentumok elfogadásával zárult szombaton a szövetség Kolozsváron tartott 12. kongresszusa.

Kelemen Hunor újraválasztott elnök a kongresszust záró sajtótájékoztatóján elmondta, a program alig változott, abból az idő közben érvényességüket vesztett pontokat törölték. A határozatok közül az oktatáspolitikára vonatkozót emelte ki. Mint fogalmazott, a szövetség az anyanyelvű oktatást biztosításán túl az oktatás minőségére is hangsúlyt akar fektetni.

A kongresszus határozatot fogadott el a gazdasági és adópolitikáról, amelyben az Európai Unió által biztosított források jobb kihasználását és a kis és középvállalatok támogatását javasolta, a családpolitikáról, melyben adókedvezményeket javasolt a többgyermekes családoknak, a nők és a fiatalok politikai szerepvállalásának az ösztönzéséről, a szövetség külpolitikai, és nemzetpolitikai törekvéseiről.

Az elnök újságírói kérdésre elmondta, a szövetség  sem esküvőre nem készül" a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) - melynek vezetői pénteken hosszú távú együttműködésre tettek javaslatot - sem  kikosarazni" nem akarja a jobbközép pártot. Hozzátette, jelenleg is párbeszédet folytatnak az ellenzéki partnerekkel például a választási törvények módosításáról. Megjegyezte, ha az ellenzék bizalmatlansági indítványt szándékozik benyújtani a Ponta-kormány ellen, az indítvány tartalma függvényében tárgyalnak az indítvány esetleges megszavazásáról. Hozzátette, jelenleg az ellenzéknek nincsen elég szavazata a kormánybuktatáshoz.

Az RMDSZ-kongresszus szombati napján levetítették a szövetség 25 éves történetét összefoglaló egyórás dokumentumfilmet, és Ezüsttulipán-díjat adtak át közel 80 jelenlegi és egykori országos testületi vezetőnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: