2018-03-15 14:17:05• hírek • Közlemény

Profilszerző Petőfi – Nemzeti ünnep Erdődön

Szendrey Júlia és Petőfi Sándor esküvője városában, Erdődön méltóképpen megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulóján. Istentiszteleten, majd szabadtéri műsorral és koszorúzással ünnepeltek és erősödtek identitásukban.

Nagy Csaba tárogatóművész hívő hangszere fogadta a gyülekezetet Erdőd református templomában, csütörtökön 11 órakor, ahol Rácz Ervin a helyi református gyülekezet volt lelkésze hirdette az Igét a templom falán található Ige alapján: „Ha valaki Krisztusban van, új teremtés az, a régiek elmúltak, íme újjá lett minden.” (2Kor 5,17)


Az igehirdető elmondta, hogy Isten nemcsak a jövőnket, a jelenünket, hanem a múltunkat is kész újjá tenni, segít átértelmezni. Ő ad önbecsülést, és segít identitásunk megtalálásában. Ez azonban csak egy helyen lehetséges: Krisztusban. Ha Ő a mienk, minden megváltozik, vele minden a mienk. – hangzott a bátoritás.

 

Varga Sándor színművész szavalata után Kereskényi Sándor irodalomtörténész tartott előadást Arcszerzés egy polgári napon címmel. Ha az igehirdetés az identitásról szólt, erre válaszolva az előadás az identifikációt, a szerepszerzés gondolatát célozta meg, a költőről, Petőfi Sándorról szólva, aki többek szerint politikusnak naiv, művésznek érett, embernek példás volt, és aki nemzetünknek profilt szerzett.



Az istentiszteletet követően Lukács Gyöngyi a helyi iskola aligazgatónője vette át az irányitást és konferálta fel először Ovidiu Duma polgármestert, a templomban és kinn is szavaló színművészt és Magyar Lóránd RMDSZ-es parlamenti képviselőt. Utóbbi beszédében bátorítva elmondta, hogy a szabadság-egyenlőség-testvériség 170 évvel is megfogalmazott eszméjét ma demokratikus keretek között ki lehet vívni.


Az erdődi iskola diákjai Kajtár Magdolna magyartanárnő és Gál Anna zenetanárnő felkészítésében színvonalas műsort mutattak be, majd Bányai Zoltán a Petőfi Kör alelnöke irányításával a Petőfi-Szendrey szoborcsoportot is megkoszorúzták, végül pedig Szakács Imre a Petőfi Kör elnöke és a rendezvény főszervezője invitálásával asztal körül, a rendezvényteremben folytatódott az ünnepség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: