2009-08-05 13:15:20• hírek • MTI/AP

Profik mérgezték meg egy éve Juscsenkót

Egy tanulmány szerint a Viktor Juscsenko akkori ukrán elnökjelöltet megmérgező dioxin olyan tiszta volt, hogy csak laboratóriumban készülhetett.

A tudósok továbbra sem tudják megmondani azonban, honnan származott a vegyi anyag és ki állt a jelenlegi ukrán elnök megmérgezése mögött. Juscsenko 2004 szeptemberében lett rosszul egy vacsora után, és az orvosok a normális szintet több mint ötvenezerszer meghaladó mennyiségű dioxint találtak a vérében.

A klór felhasználásával készülő vegyszerek, így növényvédő szerek előállításakor, papírfehérítéskor több százfajta dioxin keletkezik. A Juscsenko vérében talált dioxin - TCDD - azonban többnyire halált okozó, ezt használták többek között az amerikai csapatok által Vietnamban alkalmazott, számos egészségügyi problémát kiváltó Agent Orange növényvédő szerben is.

Juscsenko megmérgezése után emésztőszervi panaszokkal küszködött és az arca ideiglenesen deformálódott.
A Lancet című brit orvosi szakfolyóirat szerdai számában megjelent tanulmány szerint Juscsenko orvosainak mintegy 15 és fél hónapra volt szükségük, hogy eltávolítsák az elnök szervezetéből a dioxinmennyiség felét, sokkal kevesebb időre, mint ahogyan más szakértők gondolták volna.

Az orvosok - mint mondták - ezt egy olyan kezeléssel érték el, amelynek mibenlétéről nem kívántak nyilatkozni.
"A Juscsenko szervezetében lévő dioxin mennyisége arról tanúskodik, hogy szándékosan mérgezték meg" - mondta John Emsley, a Cambridge-i Egyetem vegyészeti osztályának munkatársa, aki nem vett részt a Lancetben ismertetett tanulmány elkészítésében.

A Juscsenko megmérgezéséhez használt dioxin számos laboratóriumban készülhetett. Miután tisztított állapotban használták fel, természetes forrása nincsen - eltérően az Alekszandr Litvinyenko volt orosz FSZB-ügynök 2006-ban történt londoni meggyilkolásához felhasznált polóniumtól -, így a tudósok nem találnak a keletkezési helyére utaló nyomokat.
A Genfi Egyetem és svájci Alkalmazott Humán Toxikológiai Központ orvosai három éven át vérmintákat vettek Juscsenkótól, hogy nyomon kövessék, milyen gyorsan távozik a méreg a szervezetéből. A dioxin a zsírszövetekben és a májban rakódik le.
Az orvosok azt találták, hogy a testéből eltávozott dioxin 60 százaléka nem bomlott le, a méreg nagyrésze a széklettel távozott, de találtak dioxinnyomokat a vérében és a vizeletében is.

A Juscsenko kezelését irányító Jean Saurat, a tanulmány fő szerzője szerint az arcán keletkezett sebek annak tudhatók be, hogy a bőr megpróbálta feldolgozni a dioxint.

Saurat szerint már nincs arra utaló jel, hogy az elnök a mérgezés miatt jobban ki lenne téve a rák kockázatának.
Juscsenkót a választási kampány alatt mérgezték meg, amikor az orosz befolyás csökkentéséért és a nyugati országokkal való kapcsolat szorosabbra fűzéséért kampányolt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: