2019-03-23 07:54:36• hírek • Szatmár.ro

Problema Solvenda: a Hám János Líceum diákjai a történelmi megmérettetés megyei továbbjutói

A Mathias Corvinus Collegium és a Case Solvers negyedik alkalommal rendezi meg a Problema Solvenda Romania nevű nemzetközi versenyt, középiskolások részére.

Ebben az évben nagyon szoros volt a megmérettetés az online selejtezőn. A 35 benevezett csapatból 10 román és 10 magyar csapat jutott tovább a verseny elődöntőjébe országszerte. A legügyesebbek a következő városokból jelentkeztek: Arad, Csíkszereda, Székelykeresztúr, Marosvásárhely, Szatmárnémeti, Nagyszalonta, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Gyulafehérvár, Kolozsvár és Nagyenyed.

 

Városunkból egyetlen csapat jelentkezett a Problema Solvenda versenyére, mégpedig a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum csapata.

 

A verseny fő célja egyébként újragondolni a történelmet, kiaknázni a „mi lett volna, ha” típusú szcenáriókat, és megteremteni egy alternatív múltat. Unalmas, évszám-magolós feladatok helyett a versenyzők egy történelmi szerepjáték forgatókönyvét kapják meg, és különböző elemzési, stratégiai módszereket használva „átalakíthatják” azt, ezzel együtt pedig  a múltat is. 

 

A szatmárnémeti, Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum továbbjutó csapatát kérdeztük a megmérettetéssel kapcsolatban. Simon Laura tanárnő közléményét olvashatják:

 

"Az online fordulóra az elmúlt héten került sor. Két részbôl állt, az egyik feladatunk az volt, hogy egy óra alatt egy logikai kérdésekbôl és a Problema Solvenda honlapján található felkészítô anyagok videói alapján egy tesztsort töltsünk ki. Második feladatunk egy kettôbôl vâlasztható történelmi témájú esszének a megírása volt 45 perc alatt. A logikai feladatok között találtunk kémia, matek, és fizika gyakorlatokat, amelyek komoly fejtörést okoztak, de ennek ellenére bebizonyítottuk sokszínűségünket, és következő megállónk az elődöntő lesz.

 

A következő forduló, az elődöntő, április 6-án, Kolozsváron kerül megrendezésre, melynek alkalmából április 2-án megkapjuk a történelmi témát, amelyet újragondolunk a progbémamegoldás módszertanával, majd egy prezentációt készítünk, amit az elôdöntôben egy szakmai zsûri elôtt bemutatunk. 
Úgy gondolom, hogy ez a verseny kiváló alkalom a csapatépítésre, logikánk fejlesztésére és az általános műveltségünk bővítésére. 

 

Hajrá Csavaroldók! Szabó Boglárka, Cuculeanu Cristian és Gádoros Mátyás csapattagok."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: