2014-09-10 19:27:31• hírek • Kocsis Zoltán

Döntött a minisztérium: nem kell érettségi az egyetemhez

Nem kötelező az érettségi ahhoz, hogy valaki egyetemre iratkozhasson, azaz immár anélkül is bárki lehet egyetemista, döntött a román tanügyminisztérium. A Hivatalos Közlönyben már meg is jelent az „egyetemi kollégiumok" létrehozásának módszertana.

A miniszteri rendeletben, melyet Remus Pricopie miniszter is aláírt, „nem egyetemi szintű, középiskola utáni oktatásnak" nevezik az új opciót. Ennek időtartama 1 és 3 éve között változhat, a szaktól függően. Amennyiben az illető időközben leérettségizik, akkor átléphet az „egyetemi szintű oktatás" következő évébe. Magyarán, ha valaki idén beiratkozik és jövő nyáron leérettségizik, akkor jövő ősztől már a második évtől folytathatja az immár egyetemi szintű oktatást.

Létezik az a lehetőség is, hogy valaki az „egyetemi kollégiumot" végzi el, ám hogy mit ér vele, azt még nem tudni: a szakképesítés szintje még nem tisztázott.

Noha Romániában az utóbbi időben egyre többet beszélnek a duális oktatásról és annak fontosságáról, ez a lépés egyértelműen még inkább háttérbe szorítja a szakoktatást. „A fontos az kellene legyen, hogy valaki jó legyen valamiben", mondta néhány hete a Szatmár.ro-nak Szász Piroska Szatmár megyei főtanfelügyelő-helyettes, elismerve: Romániában túlságosan nagy súlya van az egyetemnek.

Az egyetemek hozzáállása alaposan eltér egymástól. Amíg például a Vasile Goldis bejelentette, a hozzájuk jelentkezőket az érettségi tételekből is felkészítik, addig a Babes-Bolyai Tudományegyetem ellenzi a döntést. A pótérettségik után amúgy a sikerességi arány Romániában 71%, ezzel együtt azonban rengeteg betöltetlen hely maradt az egyetemeken.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: