2015-03-02 16:08:28• hírek • Szatmár.ro

Próbavizsgán szoknak az érettségi-körülményekhez a diákok

Alig fejezték be a nyolcadik osztályos diákok az év végi vizsga főpróbáját, hétfőn megkezdődött a pótérettségi. Akárcsak tavaly, idén sem csak a végzős osztályba járók vizsgáznak, hanem a XI. osztályosok is részt vesznek a megmérettetésen, hogy szokják a szigorú körülményeket.

Több ezer diák számára kezdődött meg a pótérettségi hétfőn Szatmár megyében. Nem csak a végzősök izgulhattak, hanem a XI. osztályosok is, ugyanis ők is kénytelenek részt venni a szimuláláson - bár ez csak a javukat szolgálja, hiszen megismerkedhetnek a körülményekkel, amelyek majd egy év múlva "élesben" várják majd őket.

"Több mint 5 ezer diák számára kezdődött meg hétfőn a próbaérettségi. A végzősök 3037-en vannak, közülük 542-en járnak magyar szakra, 67-en pedig németre. A vizsgázó XI. osztályosok száma 2281, ebből 542-en járnak magyar és 40-en német szakra" - magyarázza Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettes.

A próba pont olyan, mint az éles érettségi vizsga: a diákok névsorban ülnek, így sokszor a közelükben sincsenek osztálytársak. Komoly felvigyázás van, kamerák követik és rögzítik a vizsgát, így a nyáron, vagy éppen jövő nyáron vizsgázókat nem érheti majd hidegzuhanyként a fokozott szigor.

"A tavalyi évben a XI. osztályosok nem vették túl komolyan a próbaérettségit, remélem ez másként lesz idén" - mondta Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője. Hozzáfűzte: a diákok idén kérhetik, hogy a próbavizsgán szerzett jegyük bekerüljön a naplóba, de ez nem kötelező, mindenki maga dönt erről a jegyet látva.

A próbaérettségin való részvétel azért is nagyon fontos, mert a diákok és a pedagógusok is megtudhatják, a tananyag melyik részét kell jobban átvenni, még egyszer átismételni. A próbavizsga eredményeit a tanárok egymás között és az osztállyal közösen is kiértékelik, sőt, szülőértekezleten is megbeszélik az elért eredményeket. Így bízhatunk abban, hogy sikerül elkerülni az elmúlt években összehozott, helyenként katasztrofális vizsgaeredményeket.

A diákok a vizsgát hétfőn a román nyelv és irodalommal kezdték, majd következik a magyar nyelv és irodalom (március 3.), a szakiránynak megfelelő tantárgy (március 4.), valamint a választott tantárgy tudásának felmérése (március 6). Az eredmények kifüggesztése március 12-re várható. A XI. osztályosok csak a három kötelező tantárgyból vizsgáznak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: