2012-08-10 15:57:57• hírek • Szatmár.ro

Próbáld ki a jurtát a PMN-en!

A MADISZ táncházában a Parapács zenekar biztosítja majd a talpalávalót
A MADISZ táncházában a Parapács zenekar biztosítja majd a talpalávalót

Nem is nevezhetnénk magyar napoknak a rendezvénysorozatot, ha nem kapnának kiemelt figyelmet a civil szervezetek révén azon rendezvények, amelyek a hagyományőrzéssel vagy éppen a népi játékok felelevenítésével foglalkoznak vagy ebben az irányban mélyítik valamilyen szinten ismereteinket.

A magyarságtudat erősítése valamilyen formában az egész PMN során megtalálható. Természetesen elsősorban hétvégére összpontosulnak az ilyen tematikájú szórakozási lehetőségek. A közkedvelt Partiumi Mesterségek Utcája népművészeti kiállítással egybekötött hagyományos mesterségek bemutatója és vásár, amelyet a megszokott rend szerint az Aranykapu Kulturális Egyesület szervez.

Ugyancsak ők a szervezői a Hetedhét Alkotó Hét legszebb darabjaiból összeállított kiállításnak, amelyet a jurtában tekinthetnek majd meg az érdeklődők. Szintén a jurta ad otthont az „Archaikus világkép a magyar népmesékben" elnevezésű kiállításnak. 11 órától nem csak kiállításokat tekinthetnek meg a jurtában, hanem a magyar népmesék sorozat legszebb darabjait is, míg 15 és 17 óra között a nemezelésen és a szalagszövésen keresztül ismertetik meg az egyesület tagjai fiatalokkal és idősekkel egyaránt az ősi nomád mesterségeket.

Akikez a bőrdíszművesség jobban érdekel, azok Lévay József mesterrel dolgozhatnak együtt. S az itt elkészített remekműveket a gyermekek haza is vihetik. A hagyományőrző programok természetesen vasárnap is folytatódnak. Ehhez a hangulathoz nagyban hozzájárulnak majd a szombaton 16 és 19 óra között fellépő néptáncosok:  a méhteleki néptánccsoport, a méhteleki citerazenekar, az erdődi tánccsoport, a szatmárnémeti Röpike tánccsoport, a szilágysámsoni Csígeres, a domahidai Kraszna, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium néptánccsoportja, az érmihályfalvai Nyíló Akác.

A néptáncos bemutatók, s a 20 órától kezdődő táncház szervezője a MADISZ. A talpalávalót pedig a tokajhegyaljai Parapács együttes adja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: