2015-09-16 17:07:53• hírek • Kocsis Zoltán

Próbáld ki a hőlégballonozást vasárnap a Somesul-stadionban

Szerda délután a Kossuth-kertben található Zöld Házban megtartott sajtótájékoztatóval, előadással és kiállítással kezdetét vette Szatmár megyében is az Európai Mobilitási Hét, amelynek idei mottója „Válassz. Válts. Kombinálj!".

Adrian Stef tanácselnök köszöntő beszédében elmondta, „a természet egyértelműen jeleit adja annak, hogy nem tetszik neki, amit vele művelünk, gondoljunk csak az áradásokra, az általános felmelegedésre, az ózonréteg vékonyodására". Éppen ezért minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk környezetünk megvédésére. A megyei tanács, mint intézmény, számos uniós, köztük több, határon átnyúló projekttel próbált ehhez hozzájárulni, mondta Stef, említést téve többek között a kerékpárutakról. „A következő, 2014-2020-as pályázati időszakban pedig külön tengely lesz környezetvédelmi pályázatok számára, célunk, hogy ebből minél többet megvalósítsunk", tette hozzá.

Radu Roca, Szatmárnémeti alpolgármestere a fiatalok nevelésének, a lakosság informálásának fontosságát emelte ki. Békéssy Erzsébet, a főszervező Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója az önkéntesség fontosságáról és szerepéről beszélt. Elmondta, hogy az önkéntességi törvény januári megjelenése óta az ügynökség 32 tagú, önkéntesekből álló csapatot alakított ki, akik már két fontos projektben is szervesen kiveszik a részüket: az egyik a megye vizes élőhelyeinek és azok minőségének felmérése, a másik pedig a használt étkezési olaj gyűjtése.

Békéssy ismertette a mobilitási hét programját, amely egy igazi meglepetéssel szolgál: vasárnap bárki beülhet és kipróbálhat egy hőlégballont! A ballon a Somesul-stadionban kerül beüzemelésre és délelőtt 9.00-11.00, délután pedig 18.00-20.00 órák között bárki felemelkedhet vele közel 30 méter magasba. A tiszaújvárosi üzemeltetők arra kérik az érdeklődőket, hogy négyesével jelentkezzenek és az is fontos a minél több érdeklődő kiszolgálása érdekében, hogy tevékenységük folyamatos lehessen.

A folytatásban Csapó Zoltán nyugalmazott pilótakiképző beszélt élményeiről. Zoli bácsi közel 8900 órát repült és 20 évig dolgozott pilótakiképzőként az ország több városában, mígnem hazakerülhetett Szatmárnémetibe. „A repülés a legkörnyezetkímélőbb és legbiztonságosabb utazási eszköz. Amennyiben minden szabályt betartunk, akkor semmi gond nem történhet. A balesetek túlnyomó többsége emberi hiba következménye: felőletlenség, hanyagság, figyelmetlenség", jelentette ki. Zoli bácsinak pályafutása kapcsán egyetlen nagy szívfájdalma van: szinte valamennyi tanítványa külföldre kényszerült, hogy érvényesülni tudjon.

Bikfalvi Zsolt nagykárolyi fotós „hét-nyolc" éve fotózza a repülőgépeket illetve a repülés világához tartozó tárgyakat, eseményeket. Fényképeit kiállították már többek között Buenos Airesben, Kalkuttában, jelen pillanatban pedig az egyiptomi Alexandriában van kiállítva néhány fotója. Elmondása szerint egyike azon három romániai fotósnak, akik olyan technológiát alkalmaznak, amelyet világviszonylatban is csak néhány tucatnyian. Ennek segítségével sikerült például lencsevégre kapnia a nemzetközi űrállomást, amely épp 50 kilométernyi távolságra volt a Földtől.

A repülés világát Enyedi Anna Regina tette teljessé. A bájos fiatal hölgy jelenleg művészettörténetet tanul Kolozsváron, de álma az, hogy légi utaskísérő legyen! Ennek két útja van: az ember vagy beiratkozik a bukaresti iskolába vagy pedig megkeresi valamelyik légitársaságot. Amennyiben megfelel minden követelménynek (egészségügyi, nyelvismereti és nem utolsó sorban esztétikai) feltételnek, akkor az adott légitársaság kiképezi. Anna utóbbi utat választja majd, mikor végez egyetemi tanulmányaival.

Miközben a jelenlévők, köztük az ügynökség önkéntesei, megtekintették Bikfalvi Zsolt fotókiállítását, amely amúgy október 16-ig látható a Zöld Házban, Enyedi Anna igazi stewardessként kínálta meg üdítővel, áványvízzel, sörrel a megszomjazókat.

Az Európai Mobilitási Hét programja szombaton a Decebal-hídnál folytatódik: 9-től a kajakosok, 10-től a kerékpárosok indulnak útjukra Csenger felé. Ezen alkalomból ideiglenesen a határt is megnyitják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: