2019-03-06 13:59:39• hírek • Bede Emőke

Próbabevetésen az önkéntes tűzoltók: jól teljesített az új felszerelés - Képgaléria

Különösebb magyarázatra nem szorul az a tény, hogy az önkéntes tűzoltócsapatok komoly segítséget jelentenek hivatásos bajtársaik számára a veszélyes helyzetekben. Sajnos azonban megyénkben még mindig kevés önkéntes egység van olyan szerencsés helyzetben, hogy saját autóval és megbízható felszereléssel rendelkezzen.

Ezt a helyzetet hivatott orvosolni a ROHU80 Jointrescue „Határmenti Integrált Monitoring, Kockázat- És Katasztrófakezelési Központ“ című projekt, melynek köszönhetően január 14-én négy Szatmár megyei település, Szatmárudvari, Halmi, Szatmárhegy és Pálfalva kapott az önkéntes csapatok felszerelésének bővítéseként egy-egy tűzoltóautót. A felszerelés megújítása mellett azonban az említett pályázat azt is célul tűzte ki, hogy megfelelő ismeretanyaggal lássa el az önkéntes lánglovagokat. Ennek mezsgyéjén haladva a februári hónap sem telt eseménytelenül, ugyanis 27-én egy elsősegély-nyújtási tanfolyamot is szerveztek számukra.


Nos, a projekt szerdán egy újabb fejezetéhez érkezett, ugyanis a tűzoltók próbabevetésen vettek részt. A Szatmárudvariban megrendezett szimuláció forgatókönyve szerint a település egyik termelői egységében tűz ütött ki, és a lángok megfékezéséhez szükség volt a szatmárudvari és a pálfalvi önkéntes tűzoltók közbelépésére is. Bátran mondhatjuk, hogy az önkéntesek remekül szerepeltek: reakcióidejük gyors volt, az incidenst is sikerült rövid időn belül megfékezni.


„Folyamatosan készültségben vagyunk, hiszen bármikor szükség lehet ránt a sürgősségi helyzetekben. Nem szabad hibáznunk, ugyanis egyetlen hiba is emberéletekbe kerülhet. Épp ezért kértük a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség támogatását is, akiktől megfelelő kiképzést kaptunk” -mondta el a helyszínen Marcel Niky, a házigazda csapat vezetője.


Az eseményen természetesen jelen volt a projekt egyik kulcsembere, Gheorghe Stramb nyugalmazott ezredes is, aki végig szemmel tartotta a fiúkat. „Meg vagyok elégedve a látottakkal, annál is inkább, mivel a csapatok elsődleges feladata jelenleg az, hogy megtanulják megfelelően használni ezeket az új, utolsó generációs autókat” -értékelte a látottakat Stramb, aki bízik benne, hogy hamarosan a megye többi önkéntes tűzoltócsapata is fel tud nőni a feladathoz. S hogy mit tartogat a jövő a projekt és a résztvevők számára? Nos, a csapatok áprilisban újabb próbabevetést tartanak Halmiban, majd ha minden jól megy, májusban a lánglovagok a határ túloldalára, Tyukodra látogatnak, hogy ott is kamatoztathassák az utóbbi időben elsajátított tudást.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: