2018-12-06 11:28:23• hírek • Nagy Tímea

Privát partizán módjára tesznek a Szamos-parti elvadult szeméthelyzet ellen (galéria)

Fotók a cikkben: Vajda Béci
Fotók a cikkben: Vajda Béci

Két szatmárnémeti fiatal, Vajda Béci és Rácz Róbert szabadidejükben szemetet szedtek a Szamos partján. Nem a történet az egyedülálló, hanem a gondolat, ami mögötte van.

Bécivel és Robival készítettünk interjút a természetvédelmi akciójukról és az ehhez kapcsolódó jövőbeli terveikről. A két hobbi természetvédő 4 óra alatt 3500 liter szemetet gyűjtött össze. De miért? Mi vitte rá őket erre a nem minden napi időtöltésre?

 

Béci: Hobbi szinten természetfotózom, az utóbbi években ráálltam a vadfotózásra. Azt tapasztaltam, hogy nem kell elutazni messzire, mert itthon, a megyében is van látnivaló. Őzek, vaddisznők, gázlómadarak a Szamoson. Sokan nem is gondolnák, hogy milyen aktív vadvilági élet van a vízen. Egy délután terveztem kimenni fotózni. Szóltam a barátomnak, akiről tudtam, hogy szabad és ő is szereti a természetet, hogy tartson velem. Kimentünk körülbelül két kilométerre a sárga híd után, Vetés község alatt levő folyóvízszakaszra, ahol van egy szép homokpad, fák, ligetes helyszín. Sétáltunk egyet, fotóztunk. És nem tudtunk elmenni a szemét mellett.

 

Én régóta látom, és szemet szúrt nekem az a szemét, ami a parton van. Egyrészt a megáradt folyó hozza és rakja le, másrészt sokan ide járnak a környező településekről lerakni a hulladákot.

 

A barátommal, Robival elkezdtünk arról beszélgetni, hogy ez mennyire nem illik bele a tájba. Ez nagyon rontja az idilli képet. Összenéztünk, és azt mondtuk, ha már mindketten ráérünk másnap, akkor csináljunk valamit, lépjünk a tettek mezejére. El is mentünk, megvettük a legnagyobb, 350 literes szemeteszsákot, spárgát és kivittük a helyszínre. Azt mondtuk, míg a zsák tart, szedjük.

 

 

Szatmár.ro: Hány zsákkal és mennyi szemetet sikerült így összeszedni?

 

Béci: 11 zsák volt a csomagban, 350 literesek. Elkezdtük szedni a műanyag palackokat, mert abból volt rengeteg, de voltak alumínium sörös és üdítős dobozok. Ezeket is külön, szelektíven szedtük, és az üveget is külön gyűjtöttük. Amit lehetett, összetapostunk, hogy több férjen. Ketten beszélgetve 4 óra alatt megszedtük a 11 zsák szemetet.

 

Robi: És az a vicc az egészben, hogy szerintem tizedét, a 10%-át szedtük össze a helyszínen levő szemétnek.

 

Szatmár.ro: Milyen hosszúságú partszakasz ez?

 

Béci: 100 méter hosszú, 20 méter széles szakaszon szedtük össze. Feljebb a cserjésben nem gyűjtöttük össze, hanem ott, ahol jobban látszik, ahol a kirándulók is sétálnak. Sajnos, hogy ez nem az egész. Ez a szemetes partszakasz több száz méter hosszú. Ez nem közvetlen a vízpart. Ez a füves, ligetes rész. Van a homokpadon is szemét, de nem annyira sok. Itt a zöld területen sokkal több. Tavasszal, amikor vannak a nagy olvadások, nagyon megárad a Szamos. Sokszor feljön a töltés tövéig is. Olyankor rengeteg szemetet hoz, és ahogy elkezd apadni a víz, megakad. A lapályos, ágas-bogas részeken lerakódik a hulladék. Szerintem az a palack, amit mi szedtünk, az már 4-5 éves, plusz, amit még hozzá hordtak az emberek.

 

Szatmár.ro: Látszik olyan, hogy emberek konkrétan oda hordják a szemetüket vagy egy baráti társaság kiment és a buli után minden otthagytak?

 

Béci: Ilyen is volt, mindkettő. Láttunk hazafele menet olyant a töltésen belül, hogy egy részre építkezési hulladék és szemetes zsákok le vannak dobva a fűbe, otthagyva.

 

 

Szatmár.ro: Van-e olyan, hogy kimész terepre felszerelkezve a sátorral, fényképezőgéppel, és a folyóparti szemétben azt sem tudod, hova lenne érdemes lepakolni?

 

Béci: Előfordultak hasonló esetek. Volt olyan, hogy egy gázlómadarat akartam becserkészni, mert valamennyire meg kell közelíteni, hogy jó legyen a kép. Kúsztam a madár felé már hosszú percek óta a földön, sárban, és hirtelen a könyököm alatt megreccsent egy műanyag palack. A madár persze észrevett, megijedt és elrepült. Hiába volt az akció. Olyan is volt, hogy találtam egy jó helyet, de egyszerűen olyan büdös volt a mellette levő szemét, hogy nem tudtam lepakolni. Sőt, mivel pecázom is, nem csak a fotózásban, hanem a horgászatban is zavar, ez a másik hobbim. Bedobom a csalit és elakad. Nem halban, nem is természetes akadályban, hanem szemétben. Fogtam már ki cipőt, üveget, rongyokat. Egyszer pulóvert is. Rosszabb, viszont, ha beszakad, mert akkor oda a szerelés, ami lehet 40-50 lejes is.

 

Szatmár.ro: Mit terveztek a szemétszedési akcióval kapcsolatban a jövőben?

 

Robi: Mi arra gondoltunk ezzel az akcióval kapcsolatban, hogy minél több embert mozgassunk meg a közeljövőben. Ezt persze elég nehéz összehozni, mert mindenki dolgozik, mindenki elfoglalt, jövünk-megyünk, nem érünk rá. Család, barátok, satöbbi. De így, ahogy a Facebookon is ki volt téve a poszt, így rengeteg ember jelzett vissza, és ha annak csak a fele eljönne legközelebb, akkor már lennénk tízen, húszan. Ki kell hangsúlyozni, hogy nem arra ment ki a játék, hogy mi mennyire nagyok vagyunk, hanem próbáltunk jó példát mutatni. Zavart minket és összeszedtük.

 

Őszintén, ha Béci nem hív el magával fotózni, akkor nem jut eszembe pont oda kimenni. Mivel elvitt, elmentünk, leültünk és beszélgettük, láttam-láttuk mi van ott. Szemet szúr az embernek. Egy átlag embert, egy tudatos embert szerintem zavar az, hogy látja, mennyi rengeteg szemét van körülötte, mint egy szemétdombon. Ha módunk van rá, teszünk ellene.

 

Béci: Nem kellene sok ilyen alkalom. Ha 5-10 akcióban 20 ember összegyűlne, állítom, hogy az egész városi szakaszt mind a két oldalon rendbe lehetne tenni. Az már egy másik kérdés, hogy a megőrzésre lehet, oda kellene figyelni a hatóságoknak is. Akár kamerákat kitenni olyan helyekre, ahova rendszeresen illegálisan viszik a szemetet. Ebben az esetben lehetne bűntetni.

 

Robi: Viszont azzal van a probléma, hogy a Szamos az áradással fentebbről hozza a szemetet.

 

Béci: Ez nem is lenne olyan probléma, mert egy nagyobb társasággal évente össze lehetne ezt szedni. Nem kerülne be a talajba. Nincs ez így jól. Mi próbáltunk privát partizán módon ez ellen tenni.

 

 

Szatmár.ro: A család és a barátok is ráérhetnek egy évben egyszer. Felveszik a kesztyűt és lehet közösségi program is, példamutatás.

 

Robi: Pont ez volt a motiváló, amikor feltettük a fotókat, hogy rengetegen jelentkeztek, hogy jönnének és besegítenének, hogy mikor lesz még ilyen... Éppen ezért gondolkozunk a folytatáson, de nagyon időjárásfüggő. Ha nagyon hideg van, akkor bele van fagyva a földbe, nem lehet kiszedni. Ha nyirkosabb idő van, a program nem túl kellemes. Ezért lehet, érdemes tavaszig várni a következőre.

 

Robi, Béci: Ezt az ügyet a szívünkön hordjuk, szeretnénk felkarolni.

 

Béci: Tagja vagyok az Erdélyi Kárpát Egyesületnek. Biztos vagyok abban, ha beszélnék velük, akkor mögém állnának és egy nagyon komoly megmozdulást lehetne ebből csinálni.

 

Szatmár.ro: Próféta szóljon belőletek, jöjjön össze a nagyszabású megmozdulás! Szüksége lenne erre a városnak, de főképp a Szamos menti ártér vadvilágának. A Szatmár.ro továbbra is támogatja a nemes gondolatot és hírt ad a természetvédő akció minden lépéséről. Tavasszal remélhetőleg szatmáriak tucatjaival együtt tisztítjuk majd meg az árteret, családi kirándulóhelyet varázsolva az elszemetesedett bozótból.

 

A galériában szereplő képek Vajda Béci természetfotós képei, és a városunkat átszelő folyó mentén élő állatokat ábrázolják. Velük is jót teszünk, ha tudatosabban élünk, nem csak magunkkal. Figyeljünk oda a természeti értékeinkre, gyermekeink hálálják majd meg nekünk!

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: