2009-05-20 09:43:41• hírek • Szatmár.ro

Prioritás az EP választás

Az RMDSZ elsőrangú prioritása jelenleg az európai parlamenti választások és a választók minél jobb mozgósítása - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Markó Béla szövetségi elnök.

Hozzátette, a Erdély-járó karavánok alkalmat nyújtanak arra, hogy, akárcsak más kampányok alkalmával, az RMDSZ leltárt készítsen az erdélyi magyar közösség problémáiról, mélyrehatóbban megismerje a társadalom gondjait is. Mint mondta, látható, hogy az emberek nincsenek tisztában az Európai Unió és az Európai Parlament működési mechanizmusaival, illetve ezek fontosságával, ugyanakkor többen érdeklődnek olyan kérdésekben, amelyek Brüsszelből oldhatók meg, ilyen például mezőgazdasági támogatások ügye. Markó Béla újfent bírálta a pártokat, amelyek az EP-kampányt keverik az elnökválasztással, az államelnökjelöltekkel kampányolva az EP-jelöltek rovására. Véleménye szerint az európai parlamenti jelenlétnek önmagában is jelentősége van, azt tehát nem szabad alárendelni más politikai eseményeknek.

- Az RMDSZ nem ért egyet azzal, hogy a kormány a büntető és polgári törévnykönyveket felelősségvállalással fogadja el - nyilatkozta az aktuális belpolitikai kérdés kapcsán az RMDSZ elnöke. Rámutatott, az RMDSZ nagy általánosságban sem ért egyet azzal, hogy a kormány törvényhozási tevékenységet folytasson, bár az Alkotmány lehetőséget ad erre, a kormányzati felelősségvállalás, illetve a sürgősségi kormányrendelet intézménye révén.

„Nem értünk egyet a sürgősségi kormányrendeletek sokaságával, és nem értünk egyet azzal, hogy ezeket a törvénykönyveket a kormány felelősségvállalással fogadja el"- fogalmazott, hozzátéve: attól függetlenül, hogy az Alkotmány megengedi, a kormányzat fenntartással kellene kezelje ezt a jogot, főként akkor, amikor ekkora horderejű, az egész társadalomra kiható jogszabályokról van szó, amely ráadásul egy olyan fontos intézmény felépítését befolyásolja, mint az igazságügy. Kifejtette azt is, az RMDSZ ragaszkodik ehhez az álláspontjához, a kormány által vélhetően elfogadandó projekt tartalmi vonzatán túl is: ugyanis a jogi bizottságban elfogadott módosításokkal egyetértett a Szövetség is.

„A nagy horderejű kérdéseket mindenképp a parlamentben kell megvitatni, akkor is, ha ez, természetéből adódóan módosíthat az eredeti elképzeléseken. Ha egy demokratikus rendszert akarunk, akkor el kell fogadnunk, hogy az ország törvényhozó fóruma a parlament - monda az RMDSZ elnöke.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: