2012-03-16 00:21:22• hírek • Kocsis Zoltán

Viszlát Manchester II.

A Bajnokok Ligája után az Európa-Ligából is egyazon este esett ki a két manchesteri csapat. Amíg azonban a Unitedet az apatikus beletörődés jellemezte, addig a City hősi halált halt. Drámai körülmények között búcsúzott Megyeri Balázs és az Olympiakosz, három spanyol csapat a legjobb négy között.

Amikor december közepén kialakult az Európa-liga tavaszi mezőnye, sokan manchesteri párharcra számítottak a bukaresti döntőben. Az első tavaszi kört még mindkét gárda sikerrel vette. A másodikban viszont a United és a City máris elvérzett.

Az Athletic Bilbao ellen elszenvedett 3-2-es hazai vereség után a „vörös ördögök" szurkolói nem sok jóra számíthattak Baszkföldön. Nem is bántak velük kesztyűs kézzel! Nem telt el még fél óra sem, amikor a Bilbao máris növelte előnyét. Méghozzá milyen góllal?! Egy jó negyven méteres passz után Fernando Llorente levegőből, kapásból vágta a hálóba a labdát. A hazaiak tudatosan átadták a területet a vendégeknek, ám a United nem tudott igazán veszélyes lenni. A 65. percben az első meccsen is betaláló Oscar de Marcos gyakorlatilag el is döntötte a továbbjutást, Wayne Rooney a hajrában szerzett gólja már nem segített az angolokon.

A United nem találta a fogást a Bilbaón fotó: athletic-club.net

Hasonlóan rosszul kezdett a City is, amely egy gólos lisszaboni veresége után a szünetig újabb két gólt kapott. Előbb Matias Fernandez talált be szabadrúgásból, majd Ricky van Wolfswinkel sokkolta a hazaiakat.

A második félidőben egy magasabb sebességi fokozatra kapcsolt a City és szép lassan elkezdte ledolgozni hátrányát. Előbb Kun Agüero talált be a 60. percben, majd negyed órával később Mario Balotelli értékesített egy túlságosan könnyedén megítélt büntetőt. A 82. percben Agüero talált be ismét, így már csak egy gólra volt szükségük a hazaiaknak. Ennek megszerzéséhez a legközelebb Jeo Hart kapus (!) került, aki a 96. percben (!) fejelt kapura, de az előbb rosszul kimozduló Rui Patricio még javítani tudott, bravúrjával pedig továbbjuttatta csapatát.

Nem csak a „vörös ördögök", de „a vörösök" is pórul jártak csütörtök este. A Standard Liege (az övék az előbb említett becenév) 2-2-es hazai döntetlen után utaztak Hannoverbe - ahol egy négyest kaptak. Érdekesség, hogy hannoveri játékos ugyanannyi gólt szerzett, mint Liege-i, csak hogy Mohammed Abdellaoue és Sergio Pinto találatai között Kanu kétszer is saját kapujába talált.

Hatalmas esélyt szalasztott el az Udinese, amely Antonio di Natale duplájával kevesebb, mint negyed óra alatt ledolgozta két gólos hátrányát az Alkmaarral szemben. Ráadásul a hollandoktól már a 2. percben kiállították Nick Viergevert! Csakhogy a hátra lévő időben gólt csak a vendégek szereztek Erik Falkenburg révén, így a holland listavezető jutott tovább.

Kiesett viszont egy másik holland gárda, a PSV Eindhoven ugyanis nem tudott csodát tenni a Valencia ellen. A spanyolok odahaza 4-2-re nyertek és Adil Rami révén a Philips Stadionban is vezetést szereztek. Ezt Ola Toivonen ugyan kiegyenlítette, újabb találat azonban már nem esett, így a „denevérek" jutottak tovább.

Szintén könnyedén jutott tovább az Atletic Madrid. A spanyolok az első meccsen 3-1-re verték a Besiktast, ám Isztambulban sem álltak le: Adrián, Radamel Falcao és Eduardo Salvio góljaival 3-0-ra kiütötték a török sasokat.

Magabiztos győzelmet aratott a Schalke is, amely nagyon rosszul kezdte a Twente elleni meccset. Miután a hollandok odahaza 1-0-ra nyerni tudtak, negyed óra elteltével Willem Janssen révén Gelsenkirchenben is megszerezték a vezetést. Újabb negyed órával később Klaas-Jan Huntelaar kiegyenlített és ezt követően nem volt megállás: a holland mesterhármasig meg sem állt, ráadásul Jermaine Jones is betalált, így a Schalke 4-1-re nyert - és továbbjutott.

Huntelaar három gólt lőtt a Twente ellen fotó: schalke04.de

Egy gólos előnyét negyed óra után Marcano révén megduplázta az Olympiakosz Pireusz, ráadásul egyik helyzetet a másik után alakították ki a görögök a Metaliszt Harkov ellen. A szünet után azonban feljöttek az ukránok, kapufát rúgtak, sőt, Megyeri Balázs még Marko Devics (mi tagadás) flegma büntetőjét is megfogta. A Ferencváros egykori hálóőre a 81. percben azonban nagyot hibázott, ezt kihasználva Carlos Villagra egyenlített. Több, mint 900 perc után kapott gólt a magyar hálóőr, a következőre viszont csak öt percet kellett várnia (sajnos ebben sem volt teljesen vétlen), így az Olympiakosz, amely túlságosan korán nyeregben érezte magát, kiesett.

Az EL legjobb nyolc csapata közé tehát három spanyol, két német és egy-egy holland, portugál illetve ukrán együttes jutott be. A következő forduló sorsolása pénteken, az Európai Labdarúgó Szövetség nyoni székházában lesz.

Európa-liga, nyolcaddöntő visszavágók (összesített eredmény):

Hannover - Standard Liege 4-0 (6-2)
gólok: Abdellaoue (4.), Kanu (21., öngól, 73., öngól), Pinto (90.)

PSV Eindhoven - Valencia 1-1 (3-5)
gólok: Toivonen (64.) illetve Rami (47.)

Udinese - Alkmaar 2-1 (2-3)
gólok: di Natale (3., 11-es, 15.) illetve Falkenburg (32.)

Athletic Bilbao - Manchester United 2-1 (5-3)
gól: Llorente (23.), de Marcos (65.) illetve Rooney (80.)

Olympiakosz Pireusz - Metaliszt Harkov 1-2 (2-2, idegenben lőtt több góllal)
gólok: Marcano (14.) illetve Villagra (81.), Devics (86.)
a hazaiak kapuját Megyeri Balázs védte

Manchester City - Sporting Lisszabon 3-2 (3-3)
gólok: Agüero (60., 82.), Balotelli (75., 11-es) illetve Fernadez (33.), van Wolfswinkel (40.)

Schalke - Twente 4-1 (4-2)
gólok: Huntelaar (29., 57., 81.), Jones (71,) illetve Janssen (14.)
a hazaiaknál Ciprian Marica a 86. percben lépett pályára

Besiktas - Atletico Madrid 0-3 (1-6)
gólok: Adrián (26.), Falcao (83.), Salvio (90.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: