2014-07-04 12:52:54• hírek • Szatmár.ro

PrePay kártya vásárlás csak a személyes adatok megadásával

Kereskényi Gábor a személyes adatok védelmében ellenezte a módosítás életbe léptetését.

A képviselőház nemrég elfogadta az elektronikus kommunikációról szóló 111/2011-es sürgősségi kormányrendelet módosítását, amely több szempontból is aggályokat vet fel - tájékoztatta a Szatmár.ro-t Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke. A politikusnak a személyes adatok védelmével kapcsolatban vannak aggályai, ahogy több RMDSZ-es képviselőnek is a parlamentben. Éppen ezért többen is nemmel szavaztak a változtatásra, de a képviselők többségének áldásával mégis törvénybe léphetnek ezek 2015 első napjával.

De mit is hozhatnak a kormányrendelet módosításai? A legfőbb hozadék az, hogy aki ezentúl PrePay kártyát vásárol bármelyik mobilszolgáltatónál, az köteles lesz egy formanyomtatványt kitölteni, melyben minden személyes adat szerepelni fog: a személyi szám, a név és a lakcím is. Ez eddig csak az előfizetés megkötésekor volt szükséges, főleg azért, hogy ha a kliens nem egyenlíti ki számláját, akkor a szolgáltató lépéseket tehessen a tartozás behajtása céljából.

"Én egy határozott nemmel szavaztam, mert úgy gondolom, hogy 2014-ben egyre nagyobb szerep kell jusson a személyes adatok védelmének. Sőt, ezzel a lépéssel némileg az egyén személyes jogait is sértik" - mondja Kereskényi Gábor.

Akik a változtatás mellett voltak, azzal érveltek, hogy megnőtt a telefonbetyárok száma, rengeteg beazonosíthatatlan hívás érkezik akár magánszemélyekhez, akár az 112-es egységes segélyhívóra. A változtatásokat támogatók szintén érvként hozták fel a terrorizmus veszélyét.

"Azt gondolom, hogy a változtatások nem fogják kedvét szegni annak, aki eddig telefonbetyárkodott, vagy azt aki terrorcselekményre készül" - véli Kereskényi Gábor.

A nyilvános wireless-hálózatokat sem lehet majd névtelenül használni

A kormányhatározat változtatása alapján, ha valaki egy nyilvános wi-fi hálózatra akar majd felcsatlakozni, akkor is meg kell adnia a személyes adatait - nevét, személyi számát vagy a telefonszámát, így őt is be lehet majd azonosítani. Az adatokat elvileg fél évig tárolják majd.

"Az, ami felé halad a társagalom, szerintem nem egy jó irány. Nem tartom jónak, hogy minden sarkon kamerák figyelik az embert, hogy minden asztal alá be kell lassan nézni, mert lehet, hogy ott lehallgató van elhelyezve. A következő év január 1-jétől életbe lépő változásoknak elképzelhető, hogy lesznek pozitív hozadékai is, de alapjában véve lassan oda fogunk eljutni, hogy a Nagy Testvér mindenkinek a lépését figyelni fogja. Ez a törvény pedig éppen ezt a célt szolgálja" - nyilatkozta hírportálunknak Kereskényi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: