2016-11-22 13:22:40• hírek • MTI

Pozitív kilátások

A júniusban közzétett 4 százalékról 5,1 százalékra javította a román gazdaság idei növekedéséről szóló előrejelzését a Világbank - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.

A nemzetközi pénzintézet szerint azonban a tavalyi 3,8 százalékos GDP-növekedés után bekövetkezett ugrás után jövőre várhatóan ismét 3,8 százalékra, majd 2018-ban 3,4 százalékra lassulhat a román gazdaság növekedése. Romániában idén január elsejétől négy százalékponttal 24-ről 20 százalékra csökkent az általános forgalmi adó, a hatályos adótörvény értelmében pedig 2017 január elsejétől újabb egy százalékponttal, 19 százalékra csökken az áfa Romániában és eltörlik az üzemanyagra 2015-től kivetett hét eurocentes pótlólagos jövedéki adót és az ipari létesítményekre fizetendő különadót.

Az adócsökkentések a 2015-ben regisztrált 1,5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány elmélyülését eredményezte, amely idén és 2017-ben is 3 százalék körül lesz. Ez az államadósságot a tavalyi 39,8 százalékról a bruttó nemzeti termék 40,3 százalékára növeli - idézte az Agerpres a Világbank Romániára vonatkozó helyzetjelentését.

Az elemzés arra is figyelmeztet, hogy a választási kampány visszavetheti a szerkezetátalakítási reformokat, a nemzetközi bizonytalanságok pedig megkérdőjelezhetik a Romániára vonatkozó optimista előrejelzéseket. A Világbank szerint ugyanakkor a fenntartható növekedés érdekében a fogyasztás serkentése helyett a gazdaság termelőképességének javítására, a szabályozás egyszerűsítésére és a fiatalok foglalkoztatásának javítására van szükség Romániában.

A Nemzetközi Valutaalap nemrég publikált előrejelzése szerint idén Romániában várható a legjelentősebb, 5 százalékos GDP-növekedés, amelyet Írország követ 4,9 százalékos előrejelzéssel.

Az Európai Bizottság szerint Romániában idén 5,2 százalékos gazdasági növekedés várható.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: