2010-11-12 11:13:46• hírek • MTI

Potter-hisztéria

Rajongók több ezres tömege üdvözölte örömrivalgások közepette a Harry Potter-regényfolyam utolsó kötetéből készült film első részének főszereplőit a csütörtök esti londoni világpremieren.

A londoni West End mozikkal övezett híres terén, a Leicester Square-en sokan már két napja táboroztak a nagy eseményre várva. Csütörtök estére a természet is gondoskodott a sztori hangulatához illő külsőségekről: időnként szakadó esővel kísért 100 kilométeres szélvihar tört rá a brit fővárosra.

Az öltönyben érkező címszereplő, a világ leghíresebb varázslótanoncát alakító Daniel Radcliffe - mielőtt bevonult az Odeon moziba a Harry Potter és a halál ereklyéi bemutatójára - a BBC-nek elmondta: "abszolút helyes" döntésnek tartja, hogy az utolsó könyvből készült filmet két részre bontották. Véleménye szerint ugyanis ha a cselekményt egyetlen filmbe akarták volna bezsúfolni, "rengeteg nagyon fontos epizódot" kellett volna kihagyni, és az egész történetet "át kellett volna rendezni".

Arra a kérdésre, hogy mennyire fog hiányozni neki Harry Potter, akit tíz éven át alakított, Radcliffe kijelentette: a filmeposz "hatalmas része" életének, és "fantasztikus emlékekre" tud visszatekinteni, ám "tíz év ugyanabban a szerepben hosszú idő ... és készen állok a továbblépésre".

A fekete miniruhában, fiúsan rövid frizurával érkező Hermione, vagyis Emma Watson megvallotta: a sorozat befejeződésével szívében "űr marad, amelyet valami másnak kell majd kitöltenie".

A londoni világpremieren jelen volt a soha nem látott sikert arató regényfolyam szerzője, Joanne K. Rowling is, akit az általa kitalált varázslótanonc szupergazdaggá tett. Az írónő vagyonát a The Sunday Times által a leggazdagabb ezer britről évente közzétett lista - Rich List - idei kiadása 519 millió fontra taksálta. Ezzel J.K. Rowling - aki az 1990-es évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből, munkanélküliként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban - messze a világ leggazdagabb regényírója, és vagyon tekintetében több utcahosszal maga mögött hagyja még II. Erzsébet királynőt is.

Az (állítólag) utolsó Harry Potter-regény - amelyből a csütörtök este bemutatott film készült - három éve jelent meg, és kiadását szó szerint tömeghisztéria kísérte.

A Bloomsbury, a hivatalos brit kiadó az első 24 óra után hárommillió értékesített példányról számolt be, vagyis a megjelenés napján óránként 125 ezer kötet fogyott csak Nagy-Britanniában. A legnagyobb brit könyváruházlánc, a Waterstone,s üzletei előtt annak idején 250 ezren táboroztak a Harry Potter and the Deathly Hallows megjelenésére várva.
A regényfolyam epizódjaiból becslések szerint eddig összesen 400 millió kelt el világszerte, és a könyvekből készült filmek bevételei jóval meghaladják az ötmilliárd dollárt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: