2009-06-17 00:50:15• hírek • Gozner Gertrud

Újraéledő nemzeti érzések

Kedd délután 17-órakor a Művészeti Múzeumban került sor a Posztmodern távlatok művelődési műhely következő előadására. Szilágyi Levente, a Szatmár Megyei Múzeum antropológus etnográfusa a posztmodern kor két alapfogalmát járta körül, a forradalmat és a nacionalizmust. Mindkét áramlat a XIX. században került be a köztudatba, holott már korábban megjelentek a történelem során. Szilágyi Levente tudománytörténeti szemszögből közelítette meg a nacionalizmus témáját kihegyezve az utóbbi évtizedek nemzeti mozgalmaira.

Szilágyi előadásából kiderült, hogy a nemzet fogalma egyszerre globális és partikuláris, mindig valamihez képest, különbözőségében határozza meg önmagát. Az elmúlt évtizedekben csökkent a jelentősége a nemzetállam fogalmának, a nemzet fogalmai elvékonyodtak és kiterjesztődtek, hogy különböző kisebbségeket is be tudjon fogadni. Mint például a melegeket, a nőket vagy a más nemzetekhez tartozókat. A több fajú nemzet elképzelhetetlen volt korábban, azonban a kirekesztő elképzeléseket elhagyták a nemzet fogalmából, ha azok már nem szolgálták az érdekeket - fejtette ki a muzeográfus.

A transznacionalizmus elhatárolódik ezektől az ideológiáktól. Mobilitást hoz a nemzet fogalmába, vagyis a globalizált világban a több hely közötti állandó mozgás és a több helyhez való egyidejű tartozás jellemző. A nemzeti identitások immáron helyfüggetlen, nem területi identitások. A transznacionális társadalomban egyik helyen élünk, de egy másik helyen is jelen vagyunk - zárta előadását Szilágyi.

Dr. Bura László művelődéstörténész az előadást követő beszélgetés során kifejtette, hogy a nacionalizmus napjainkban ismét újraéledt, létezik, és a nemzeti érzés faji sajátossága az emberiségnek, nem lehet kiküszöbölni. Kereskényi Gábor alpolgármester felszólalásában azt emelte ki, hogy az EP-választások alatt is látványosan felerősödött a nacionalizmus, és az uniós parlamenti székek többségét jobb, szélsőjobb és euroszkeptikus pártok képviselői foglalták el. Emiatt idővel megkérdőjeleződnek az Európai Unió korábban lefektetett alapelvet - tette hozzá.

Thoroczkai Sándor történész kiállt a nacionalizmus fogalma mellett, szerinte ez elkötelezettséget jelent a nemzet identitása iránt. Nem számít elavultnak és nem elítélendő, kivéve ha átcsap idegengyűlöletbe. Kereskényi Sándor muzeológus úgy véli, a nacionalizmus intimitást biztosít, az otthonosság érzését adja az egyénnek, mert így hirtelen a nemzet tagjai egy családdá válnak, ahonnan ki kell zárni az idegeneket.


A nacionalizmus fogalmáról tartottak előadást a Művészeti Múzeumban.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: