2013-01-08 11:35:34• hírek • MTI

Portré az első négyszeres aranylabdásról

Messi öt évesen kezdett focizni
Messi öt évesen kezdett focizni
Messi december 18-án 2018. június 30-ig meghosszabbította szerződését a Barcelonával.

Lionel Messi, az FC Barcelona argentin válogatott futballistája nyerte el 2012-es teljesítménye alapján a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), valamint a France Football magazin által közösen odaítélt FIFA-Aranylabda díjat, melyet a FIFA zürichi gáláján adtak át hétfőn.

Ezzel a 25 éves támadó az első olyan futballista, aki negyedik alkalommal érdemelte ki a futballvilág legrangosabb elismerését. Eddig holtversenyben állt az élen Johan Cruyff-fal, Michel Platinivel és Marco van Bastennel, de hozzá hasonlóan csak Platini, az európai szövetség (UEFA) jelenlegi elnöke nyert sorozatban háromszor.

Messi 1987. június 24-én született Rosarióban, ötévesen kezdett el futballozni, majd a Newells Old Boys-hoz igazolt. Tizenegy esztendősen növekedésihormon-hiányt diagnosztizáltak nála, de klubjának nem volt elég pénze ahhoz, hogy állja a kezelés költségeit, ekkor csapott le rá az FC Barcelona, amely végül az egész családot Európába költöztette.
Első hivatalos mérkőzését 2004. október 16-án játszotta a Barca színeiben, ezzel a klub történetének harmadik legfiatalabb játékosa lett, aki bajnoki találkozón pályára lépett. Első gólját 2005. május 1-jén az Albacete ellen szerezte. Akkor ő volt az együttes legifjabb gólszerzője, de a rekordot azóta Bojan Krkic már megdöntötte.

2005 nyarán aranyérmet nyert az U20-as világbajnokságon az argentin válogatottal, hat góljával megszerezte a torna gólkirályi címét, és a legjobb játékosnak járó elismerést is kiérdemelte.
Ezután José Pekerman szövetségi kapitány a felnőtt válogatottba is behívta Messit, aki augusztus 17-én a magyarok ellen mutatkozhatott be a Puskás Ferenc Stadionban (akárcsak annak idején Diego Maradona). A debütálás nem sikerült fényesre, Messi csereként beállva alig egy percet töltött a pályán, amikor a német Markus Merk játékvezető kiállította, mert lekönyökölte Vanczák Vilmost.

2006-ban megkapta a spanyol állampolgárságot is, 17 bajnoki mérkőzésen hat gólt szerzett, a Bajnokok Ligájában egyszer talált a kapuba. A BL-ben aztán súlyos combsérülést szenvedett, veszélybe került világbajnoki szereplése, ám végül ott lehetett a németországi tornán.

A 2007-es idényben több alkalommal is sérüléssel bajlódott, de egy történelmi tettet azért így is véghez vitt: a Real Madrid elleni rangadón mesterhármast rúgott, ami korábban csak Romáriónak sikerült az 1993/94-es szezonban.
2008. február 27-én 100. hivatalos mérkőzését játszotta a Barca színeiben. A március 4-ei, Celtic elleni BL-mérkőzésen izomszakadást szenvedett, és sírva hagyta el a Nou Camp gyepét. Az idény végén a Barcelona a csalódást keltő harmadik helyezést érte el a bajnokságban, ami miatt Frank Rijkaard vezetőedzőtől megváltak, és a B csapatot sikerre vezető Josep Guardiolát nevezték ki a helyére.

Guardiola megbízása után több meghatározó játékos távozott, köztük Ronaldinho, akinek 10-es mezét Messi "örökölte". Messi ezután több gólt szerzett fél idény alatt, mint az előző szezonban összesen. Decemberben második helyen végzett az Aranylabda-voksoláson. A szezon második fele is parádésra sikerült Messi és a csapat számára egyaránt. A Bilbao elleni Király Kupa-döntő megnyerése után a bajnokságban is bebiztosította az első helyet a Barca a 6-2-re megnyert El Clásicón, majd következett a Manchester United elleni BL-döntő, amelyen a Barcelona 2-0-ra legyőzte a címvédőt, Messi szerezte csapata második gólját. Az argentin zseni 2009 szeptemberében 2014-ig meghosszabbította szerződését az FC Barcelonával, majd decemberben megkapta az Aranylabdát és a FIFA Év játékosa címet.

Az elismerések után sem esett vissza a teljesítménye, tovább szárnyalt tavasszal, és a Barcelonával bajnokságot nyert, a Bajnokok Ligájában pedig az elődöntőig jutott. Mindkét sorozatban ő lett a gólkirály 34, illetve 8 találattal. A dél-afrikai világbajnokságon azonban teljesítménye elmaradt a várttól: egyetlen egyszer sem volt eredményes, csapata pedig a negyeddöntőben búcsúzott a németektől elszenvedett vereséget követően. Klubjában továbbra is remekelt, és ismét elnyerte az ekkor már összevont FIFA-Aranylabdát.

Lionel Messi, négyszeres Aranylabdás

A következő idényben ismét csúcsformában futballozott, olyannyira, hogy egyénileg pályafutása legeredményesebb szezonját futotta: csapatával bajnoki címet és Bajnokok Ligája-győzelmet ünnepelhetett, és ismét kiérdemelte a FIFA-Aranylabdát. 55 tétmérkőzésen 53-szor volt eredményes, a BL-ben 12 találattal zárt, ami rekordbeállítás a sorozatban. Ezek között szerepelt az ősi rivális Real Madrid elleni elődöntő első, madridi mérkőzésén szerzett dupla, valamint a Manchester United elleni fináléban lőtt gól is.

A nyári Copa Americán nem ment neki a játék, az argentin válogatottal már a negyeddöntőben búcsúzott a hazai rendezésű tornán.

A Barcában azonban a következő szezonja ismételten pazar volt: szeptemberben beérte, majd lehagyta a klub örök góllövőlistájának második helyezettjét, Kubala Lászlót, márciusban pedig már az élre is ugrott, César Rodríguezt (232 gól) megelőzve. A katalánok végül csak a második helyen végeztek a pontvadászatban az ősi rivális Real Madrid mögött, valamint a BL-ben elvéreztek a későbbi győztes Chelsea-vel szemben, ugyanakkor a Király Kupát megnyerték. Messi ötven bajnoki góllal - összesen 73-mal zárta az idényt - kiérdemelte az Aranycipőt.

Messi a 2012/13-as szezont is fantasztikusan kezdte, gyakorlatilag kettesével lőtte a gólokat, ráadásul december 9-én a Betis ellen szerzett két találatával 86-ra növelte az egy naptári évben szerzett góljai számát, és ezzel megdöntötte a legendás Gerd Müller 1972-ben felállított csúcsát. Az argentin sztár végül 91 góllal zárta az évet, a Barcelona pedig veretlenül vezeti a spanyol bajnokságot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: