2015-02-18 10:47:03• hírek • MTI

Porosenko: kemény választ várok a világtól!

"Kemény válaszlépést" sürgetett az Európai Uniótól és az egész nemzetközi közösségtől Oroszországgal és a Moszkva-barát szakadárokkal szemben Petro Porosenko ukrán elnök kedd este a kelet-ukrajnai tűzszünet megsértése miatt.

Ezt az elnöki hivatal sajtószolgálata szerint Porosenko Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetésében fejtette ki.

Mindkét vezető elítélte a tűzszünet megsértését a Donyeck megyei Debalceve városánál. "Ez cinikus támadás a minszki megállapodással szemben" - jelentette ki az ukrán elnök, Oroszországot és a kelet-ukrajnai szakadárokat pedig "hitszegőknek" nevezte.

"A világnak ma meg kell állítania az agresszort. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaihoz fordulok azzal a felhívással, hogy ne engedjék a világszervezett alapelveinek és normáinak további megsértését, és egy totális háború kirobbantását Európa közepén" - fogalmazott Porosenko elnök.

Kedden a szakadár csapatok benyomultak Debalceve városába, amely félúton fekszik a két szakadár köztársaság székhelye, Donyeck és Luhanszk között, egy az ukrán erők által védett beékelődésben. A település, amelyet már hetek óta folyamatos tüzérségi támadásokkal sújtottak, Ukrajna egyik legfontosabb vasúti csomópontja. Amellett, hogy Donyeck és Luhanszk vasúti és közúti összeköttetése is itt halad át, Debalcevébe futnak be a vasútvonalak észak felől a Moszkva-Harkiv irányból, dél-délkelet felől a még ukrán kézen lévő Mariupolból, valamint az oroszországi Rosztov-na-Donuból.

A tűzszünetről múlt csütörtökön született megállapodás Minszkben a Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport és a szakadárok vezetői között. A dokumentumot a "normandiai négyek", azaz a német kancellár, valamint a francia, az ukrán és az orosz elnök dolgozták ki a fehérorosz fővárosban párhuzamosan tartott maratoni tárgyalásaikon.

A valójában a múlt szeptemberi minszki megállapodások végrehajtását előirányzó 13 pontos intézkedéscsomag első pontja átfogó tűzszünetet írt elő Ukrajna Donyeck és Luhanszk megyéinek egyes körzeteiben február 15-én, vasárnap nulla órától. A dokumentum második pontjában pedig arról rendelkezett, hogy mindkét fél vonja vissza nehézfegyvereit, hogy létrehozzon egy legalább 50 kilométer széles biztonsági övezetet. A donyecki szakadár vezetők azonban a megállapodás aláírása után arra az álláspontra helyezkedtek, hogy szerintük a tűzszünet nem vonatkozik Debalcevére és környékére, mert az az ő területükhöz tartozik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: