2019-07-31 12:34:13• hírek • közlemény

Porciunkula, ferences ünnep

P. Marek Bernardin OFM, a kaplonyi közösség idén érkezett segédlelkésze lesz a Porciunkula-búcsú szónoka.

A Porciunkula megünneplésére készülnek a ferences szerzetesek szerte a világon, s így Kaplonyban és Nagybányán is. Minden évben az assisi Porciunkula-kápolna fölszentelésének emléknapján, illetve egy ahhoz közel eső napon kerül sor a megemlékezésre. A történet szerint a rendalapítónak egy alkalommal a kápolnában, amelyet ő maga állított helyre, megjelent az Úr Jézus és a Szűzanya, és biztatták, hogy kérjen valami nagy kegyelmet. Ferenc azt kérte, hogy aki azt a kápolnát meglátogatja, teljes búcsút nyerhessen. A kérés rendkívüli volt, de az Úr Krisztus helybenhagyta, és Ferencet a pápához utasította. III. Honorius 1216-ban teljesítette Ferenc kérését, és augusztus 1-jén déltől másnap estig minden esztendőben a szenvedő lelkekért is felajánlható teljes búcsút engedélyezett azoknak, akik felkeresik a Porciunkula kápolnát, gyónnak, áldoznak és imádkoznak a pápa szándékára. A pápák később a porciunkula-búcsú tartásának jogát megadták valamennyi ferences és klarissza templomnak.


Kaplonyban, a Szent Antal templom udvarán augusztus 4-én, vasárnap, 11 órától tartják a "kis kirbáj"-nak is nevezett búcsút, melynek szónoka P. Marek Bernardin OFM, a kaplonyi közösség idén érkezett segédlelkésze lesz.


A nagybányai minorita testvérek is megemlékeznek a Porciunkula felszenteléséről, illetve a rendalapító által megélt csodáról. Szeretettel várják a híveket az augusztus 2-án reggel 7 órától, illetve délután 18 órától bemutatásra kerülő szentmisékre.

 
Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: