2010-12-06 17:24:52• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Feladták a leckét Kaplonyban

Varga Attila képviselő a rendezvényen
Varga Attila képviselő a rendezvényen

Állítólag hetedhét faluhatáron túl találni esetleg annak párját, hogy Kaplony község helyi tanácsa két napot is hivatalos ünnepé nyilvánított gyűlésén. Az önkormányzati képviselőtestület egyhangúlag megszavazta ugyanis novemberi gyűlésén, hogy ezután Kaplonyban március idusa és november 1-je hivatalos ünnepnap legyen. A döntés részletiről a kezdeményezővel, Mosdóczi Vilmos polgármesterrel beszélgettünk.

Mindenszentek napját, valamint nemzeti ünnepeink közül március 15-ét hivatalosan munkaszüneti nappá nyilvánította a kaplonyi helyhatóság. Az önkormányzatoknak ugyanis jogukban áll két napot is közösségük ünnepévé minősíteni. Ezeket a munkaszüneti napokat azonban a rákövetkező szombatokon be kell pótolni.

A rendelkezést egyébként a községi alkalmazottaknak kötelező módon be kell tartaniuk. Az olyan intézményeknek, amelyek az önkormányzathoz tartoznak, ajánlott alkalmazni az előírást. Azaz a polgármesteri hivatal mintegy felkéri például az óvodát vagy az iskolát, hogy igazodjon a községi ünnepnaphoz. A helyi vállalkozásokat pedig értesíti az önkormányzat a határozatáról, azoknak viszont nem kötelező munkaszüneti napot tartaniuk.

Március idusát mindenképpen ünnepnappá akarta a községi vezetőség nyilvánítatni, a másik időpont kapcsán felmerült például, hogy a helyi római katolikus Szent Antal-templom búcsúját, a kirchweih-t, az úgynevezett 'kirbájt' nevezzék ki közigazgatási értelemben is ünneppé. Nem katolikus vallásúak számára viszont nem válhatott volna az a nap teljességében a kaplonyiak ünnepévé. Szóba került még pünkösd is. Oktalan döntés lett volna amellett határozni, hiszen - akár a húsvét - amúgy is, országosan munkaszüneti nap, mi több, kötelező érvénnyel az. A mindenszenteket ellenben mindahány helyi felekezet tiszteli, ezért esett november 1-jére a választás.


Felvételünk az idei márciusi rendezvényen készült
Felvételünk az idei március idusi rendezvényen készült


Döntés született ugyanakkor arról is, hogy minden július első szombatján tartsák meg a Lápfesztivált. (Igazi öngól lett volna ezt községi ünneppé minősíteni, hiszen a szombat többnyire amúgy is munkaszüneti nap.)

Bármely napot választhatták volna egyébként, persze amelyet nem tilt a törvény. Különben Hargita és Kovászna megyékben, vagy éppen Kolozsban már több önkormányzat is élt ezzel a jogával. Szatmárban viszont egyelőre egyik sem. A Nagykároly melletti község, Kaplony helyi tanácsa egyemberként szavazta meg az elöljáró indítványát, méghozzá ellenvetés sem volt.

A határozatot a kormánybiztosi hivatalhoz kellett ellenjegyzés véget felküldeni. Valószínűsíthetően a prefektúrán nem kötnek bele a döntésbe, s így jövőre Kaplonynak új, saját ünnepnapjai lesznek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: