2011-10-05 15:42:52• hírek • Szatmar.ro

Popra és Szilágyira a hétvégén a világbajnokság vár

Az év legfontosabb versenye vár a hétvégén a Szatmárnémeti Sportklub két párbajtőrözőjére, Adrian Popra és Adrian Szilágyira: pénteken veszi kezdetét Cataniában a vívó világbajnokság. A szicíliai városban összesen 113 ország 937 sportolója vesz részt, közülük pedig rekordnak számító 228-an indulnak a két szatmári fiú szakágában.

A román válogatottat mellesleg rajtuk kívül a szintén szatmári, de Marosvásárhelyen vívó Nyisztor Sándor valamint a Andrei Radu alkotja - a szakszövetség azonban csak Pop költségeit fedezi, a többiekét klubjaik fedezik.

A vébé jelentőségét emeli, hogy az olimpiai kvalifikációs kvótákért folytatott harc egyik fontos állomáshelye, hisz egyéniben 2,5-szeres, csapatban pedig 2-szeres szorzóval osztják a pontokat. Ráadásul a nemzetközi szakszövetség üzbég származású orosz elnökének, Aliser Uszmanovnak felajánlására 570 ezer dollárt osztanak szét a legjobbak között.

Ami az olimpia kvalifikációt illeti a jövő évi londoni ötkarikás játékokon férfi párbajtőrben nem lesz csapatverseny, így ebben a szakágban csak egyéniben lehet kvótát szerezni. Az olimpiára először automatikusan kijut a világranglista első 12 helyezettje, de országonként maximum két fő. Ezután a módosított listáról Európából, Amerikából, Ázsiából és Afrikából két-két vívó szerez még részvételi jogot. A további helyekre a zónaversenyek legjobbjai - négy európai, három ázsiai, két amerikai, illetve egy afrikai - kerülnek. A területi viadalokon már csak olyan országok képviselői indulhatnak, melyek még egyetlen kvótát sem szereztek az adott szakágban. A kvalifikációs időszak 2012. március 31-ig tart, a zónaversenyeket április 15. és május 5. között bonyolítják le.

Pop Adrian, Csiszár Ferenc, Szilágyi Adrian

A két Adi vasárnap lép először pástra a legjobb 64 közé jutásért vívott selejtezőkben. Itt 16-an már eleve tagjai a legjobb 64-nek, másik tizenhat versenyzőt pedig az első kör után emelnek ki - a fennmaradó 32 helyért küzdenek meg a többiek. „Ilyen körülmények között elképzelhető, hogy már a 64 közé is milyen nehéz bejutni, de végül is ez várható volt, hiszen egy jó helyezéssel sok világranglista pontot lehet szerezni" - jegyezte meg Csiszár Ferenc, a Sportklub edzője.

Országos bajnokság Szatmárnémetiben

Nem csak a legnagyobbak, de a kisebbek is fontos verseny előtt állnak: csütörtök és vasárnap között Szatmárnémetiben rendezik meg az U15-ös korosztály párbajtőr országos bajnokságát. A fiúknál négyen indulnak, Szép Márton, Kató Zoltán, Szilágyi Péter és Zay Attila, a lányok közül pedig heten képviselik a Sportklubot, Oros Bianca, Pop Sandra, Dragusin Teodora, Nagy Tamara, Coste Teodora, Katona Réka és Nagy Csilla. A csapatversenyben az első négy lány alkotja majd a Sportklub első együttesét, a másik három vívó pedig a második alakulatot.

„A fiúk még csak 13 évesek, nekik még van két évük ebben a korosztályban, így a nyolc közé kerülésnek már örülni lehetne. A lányok közül Oros és Pop utolsó éves az U15-ösöknél, így tőlük dobogós helyezést várunk" - mondta az elvárásokkal kapcsolatban Nagy Lehel edző, aki nem tud jelen lenni az ob mindegyik napján, mivel pénteken a Sportklub 10, 11, 12 és 13 éves - összesen harminc - párbajtőrözőjével a magyarországi Derecskére utazik, ahol az Ollimpici versenysorozat első fordulóját rendezik meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: