2009-08-31 13:54:29• hírek • MTI

Pontozták az autós megállókat

Kevés a tiszta pihenőhely - állapította meg a német ADAC autóklub a 16 országban megvizsgált 101 autós megállóról. Szlovákiában is inkább koszos a pihenők többsége az Új Szó című pozsonyi napilap hétfői számában megjelent ismertetés szerint.

Aki hosszú utazásán nyugodt és szép környezetben akar megpihenni, az kerülje a szlovák, a spanyol, a cseh és a szlovén autópálya-pihenőket, amelyek egy része betondzsungelre vagy szemétdombra emlékeztet - derül ki az ADAC jelentéséből, amelyet a véletlenszerűen kiválasztott helyszínek alapján állítottak össze.

A tesztelők a pihenőhelyek kialakítását, a növényzetet, a WC-k tisztaságát, az általános higiéniát, a biztonságot, a világítást is vizsgálták. Sok esetben nem a kosz miatt kapott rossz pontokat a nemrég nyilvánosságra hozott értékelésben egy-egy parkoló, hanem mert éjszaka az elégtelen közvilágítás miatt nem használható biztonságosan.

A 101 értékelt pihenőből 17 ötöst kapott, 22 négyest, 22 hármast, 29 kettest és csak 11 érdemelte ki a legjobb, egyes értékelést. Ezek közül egy magyar, öt Ausztriában van, hármat Horvátországban, egyet-egyet pedig Svédországban és Olaszországban találtak a tesztelők. Németországban egyet sem.

A német felmérés objektivitása viszont megkérdőjelezhető, hiszen a pihenőket véletlenszerűen választották ki - vélekedett az Új Szó hétfői számában. - Egyes országokban különböző számú pihenőt vizsgáltak meg, Szlovákiában például csak egyet, így ez aligha nevezhető megfelelő összehasonlítási alapnak.

A Szlovák Nemzeti Autópálya-kezelő Társaság honlapja szerint az ország autópályáin több mint 40 pihenőhely van, ebből három csak piknikezésre és parkolásra alkalmas pihenő, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy ilyen helyen nem találnak WC-t és kávézót sem az arra járók.

Az ország további 22 pihenőhelyéről nem tudnak szükség esetén segítséget hívni a bajba jutottak, mert hiányoznak a telefonok, 15 autópálya-pihenőben pedig nem tudnak akadálymentesen közlekedni a mozgássérültek. Gyermekeknek elkülönített játszótér viszont 27 pihenőhelyen várja az utazás szünetében mozogni vágyó csemetéket.


Kevés a tiszta pihenőhely az európai autópályák mentén.
Kevés a tiszta pihenőhely az európai autópályák mentén


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: