2016-01-12 12:42:53• hírek • Kocsis Zoltán

Pontát is kihallgatták kedden a Govor-ügyben

Victor Ponta korábbi miniszterelnököt kedd délelőtt tanúként hallgatták ki az Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) nagyváradi területi központjának ügyészei. Pontát a Mircea Govor elleni eljárás kapcsán faggatták Nagyváradon.

Mircea Govort, a Szatmár Megyei Tanács alelnökét, a PSD megyei szervezetének korábbi elnökét december 17-én vette őrizetbe a DNA. Néhány napos házi őrizetet követően december 23-án egy hónapos előzetes letartóztatásba helyezték. Január 11-én, hétfőn Szatmárnémetiből Nagyváradra szállították, ahol ismét kihallgatták. Ügyével kapcsolatban összesen 16 házkutatást tartottak eddig Szatmár, Botosani és Ilfov megyékben, illetve Bukarestben.

Govor ellen több rendbeli zsarolás és hatalommal való visszaélés a vád. A DNA szerint Andrei Dolineaschin, a PSD Botosani megyei főtitkárán keresztül nyomást gyakorolt az Adó és Pénzügyi Hivatal országos vezetőségére annak érdekében, hogy a Szatmár megyei fiókban bizonyos személyeket nevezzenek ki, léptessenek elő. Ezen kívül a megyei tanács alelnökét azzal is vádolják, hogy a megyei jelentőségű sajtóterméken keresztül, „amelyre komoly befolyása volt", egy ügyvédi irodára, majd egy megyei polgármesterre (Pop Dumitru, Szatmárudvari) próbált meg nyomást gyakorolni. Szintén befolyásának köszönhetően igyekezett elintézni, hogy a Szatmári Területi Munkafelügyelőség (ITM) ellenőrei elkerüljenek bizonyos, a PSD-hez közeli cégeket, majd bizonyos vezetők lemondását próbálta kieszközölni az ITM-n belül.

Victor Pontát azonban elsősorban arról faggatták az ügyészek, milyen szerepet játszott 2014-ben, amikor Govor kezdeményezésére Ovidiu Silaghi PNL-s politikust viharos gyorsasággal a PSD parlamenti képviselő-jelöltjévé nevezték ki. Silaghi ellen ugyanis 200.000 euró kenőpénz elfogadásának vádjával nyomozott akkor a DNA - a képviselők mentelmi jogának köszönhetően azonban elkerülte az esetleges letartóztatását.

Emlékezhetünk rá, Silaghi „átigazolását" maga Victor Ponta jelentette be 2014-ben a Sambra Oilor nevű népi ünnepségen.

Kedden, amikor 11.00 körül elhagyta a DNA épületét Nagyváradon, az egyik újságírói kérdés arra vonatkozott, megmentette-e Silaghit a börtöntől? Amire Ponta kérdéssel válaszolt: „Meg tudok én menteni valakit?"

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: