2011-03-15 09:21:04• hírek • MTI

Ponta: veszélyes ez a barátság!

A román ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint "veszélyt jelent" Románia számára Traian Basescu román államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök barátsága.

Victor Ponta hétfőn beszélt erről a román Mediafax hírügynökség jelentése szerint.  A legnagyobb romániai ellenzéki párt vezetője egyben a PSD, valamint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta ellenzéki Szociál-Liberális Szövetség (USL) társelnöke.

Romániának az Európai Unióban betöltött pozíciójára nézve veszélyes a két politikus barátsága - állította Ponta. Úgy vélte, hogy  Basescuval  Európában már senki nem áll szóba Orbán Viktoron kívül. Ponta szerint mindkét politikus egyformán "szűk látókörű" és az "abszolút hatalom megszerzésére szomjazik".

Ponta annak kapcsán beszélt a román államfőről és a magyar miniszterelnökről, hogy Basescu a hét végén javaslatokat fogalmazott meg a bukaresti kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Pártnak (PD-L) a román alkotmány módosításáról. Basescu egyebek között azt javasolta, hogy rögzítsék az alkotmányban azt a kitételt, miszerint az állami költségvetés hiánya nem haladhatja meg a bruttó össztermék 3 százalékát. Ponta szerint ez "olyan buta javaslat, amit "csak Orbán Viktornál látott". Ponta a magyar alkotmánymódosításra utalva hozzátette, hogy szerinte a román államfő valószínűleg Orbántól vette az ötletet.

Basescu már 2009 végétől szorgalmazza az alkotmány módosítását, hiszen akkor az általa kiírt népszavazáson a lakosság egyetértett a törvényhozók létszámának csökkentésével, valamint azzal, hogy a jelenlegi kétkamarás parlament helyett csak egy házból álló törvényhozói testület működjön Romániában.

Alkotmánymódosítás azonban aligha lesz a közeljövőben, hiszen még a kormánykoalíciót alkotó PD-L, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a független honatyákat tömörítő Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) sem ért egyet az alaptörvény megváltoztatásának  részleteivel. Az alkotmánymódosításhoz a parlamentben kétharmados többségre van szükség, így Basescunak nem csak a kormánykoalícióban kell konszenzust kialakítania, hanem az ellenzéki pártokat is meg kell győznie.


Victor Ponta
Victor Ponta


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: