2010-02-26 10:38:05• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Elvándorlás a PSD-ből

Tömeges elvándorlási hullám indult meg a Szociáldemokrata Pártból (PSD), miután e politikai alakulat a hét végén tisztújító kongresszust tartott, új elnököt választva Victor Ponta személyében.

Legutóbb Cristian Diaconescu, a párt egyik volt alelnöke - volt külügyminiszter - lépett ki a PSD soraiból és iratkozott be a függetlenek parlamenti csoportjába. Ő még nem indokolta meg hivatalosan elhatározását, de mielőtt meghozta volna a döntést, kijelentette: a PSD-ben való maradása nagy mértékben attól függ, milyen következtetéssel zárul a megfigyelése ügyében indított ügyészi vizsgálat.

Diaconescu ugyanis az ügyészségen feljelentést tett, mivel kiderült, hogy a szociáldemokraták kongresszusa előtt tíz napig állandó megfigyelés alatt tartották ismeretlenek. A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) cáfolta, hogy a belföldi titkosszolgálatnak köze lenne ehhez az ügyhöz, egyébként Diaconescu is azt tartotta valószínűbbnek, hogy valamilyen magáncég foglalkozott a  megfigyelésével, mégpedig vélhetően saját pártján belüli ellenfeleinek megbízásából.    

A 2009-ben kilenc hónapig külügyminiszterként is dolgozó Diaconescu azonban az ellene irányuló kémkedési ügy lezárása előtt már meghozta a pártból való kilépésről szóló döntését, ezért román elemzők azt feltételezik, hogy Diaconescu "cáfolhatatlan bizonyítékok" birtokába került. Szerintük ezek megerősítik, hogy pártbeli kollégái rendelték el a megfigyelését. Diaconescu ugyanis jelöltette magát a PSD elnöki tisztségére, de az utolsó pillanatban -  sokak szerint megmagyarázhatatlan módon - visszalépett az újabb pártelnöki tisztségre pályázó Mircea Geoana javára, aki végül alulmaradt a küzdelemben a fiatal Victor Pontával szemben.

Diaconescu kilépése előtt és után további négy szociáldemokrata törvényhozó állt át a függetlenekhez, akiknek a bukaresti parlamentben már majdnem 30 fős csoportjuk van. Ők hivatalosan még nem alakíthattak frakciót.
A függetlenek csoportjának bővülése azokat az információkat látszik megerősíteni, amelyek szerint Romániában hamarosan újabb baloldali párt alakul a függetlenek csoportjából. Ez utóbbi jelenleg a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormánykoalíciót támogatja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: