2014-02-27 19:59:11• hírek • MTI

A folytonosságra törekszik Victor Ponta

Továbbra is érvényesnek tekinti a felbomlott Szociálliberális Szövetség (USL) programját az új román kormány megalakításáról tárgyalásokat folytató Victor Ponta miniszterelnök.

A kormányfő csütörtökön újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: az új kormány hivatalba lépésével sem fog módosulni az USL-hez kötődő program, és a választók számára minden bizonnyal az a legfontosabb, hogy a benne foglalt célok teljesüljenek.

A miniszterelnök azt is közölte, hogy az adórendszer nem fog változni, így továbbra is marad az egységes 16 százalékos személyi jövedelemadó és társasági adó. A Victor Ponta vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) korábban kedvezményes, 8 és 12 százalékos adó bevezetését tervezte a kisebb jövedelműek számára, ami az USL programjában is benne volt. Ponta szerint azonban egyelőre nem lesz lehetőség ennek bevezetésére.
A román Nemzeti Liberális Párt (PNL) miniszterei szerdán mondtak le a kormányból, és ezzel hivatalosan is felbomlott az USL, amelynek fő erejét a liberálisok és a szociáldemokraták képezték.

A liberálisok ellenzékbe vonulásával Ponta tárgyalásokat kezdeményezett a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójával és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ). A PSD a Konzervatív Párttal (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) nevű kispártokkal már szövetséget alkot, így a nemzeti kisebbségekkel és az RMDSZ-el együtt 55 százalékos parlamenti többségre tenne szert.

Ponta hétfőre ígérte az új parlamenti többség kialakításáról és a kormány új összetételéről szóló bejelentést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: