2015-11-04 12:35:23• hírek • MTI, Szatmár.ro

Ponta után Piedone is lemondott

Victor Ponta miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy benyújtotta lemondását tisztségéből.

Ponta bukaresti sajtótájékoztatóján kijelentette: kötelességének érzi megállapítani, hogy legitim a társadalom haragja, és nem akarja a miniszterekre és a helyi hatóságokra hárítani a felelősséget a múlt pénteki bukaresti tűzvészért, amely 32 emberéletet követelt.

Már reggel bejelentették

Erről korábban a bukaresti kormánykoalíció fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea beszélt. A hírt akkor Victor Ponta is megerősítette. Dragnea közölte, azért döntött a miniszterelnök a lemondás mellett, mert a szociáldemokraták koalíciós partnere nem akart felelősséget vállalni, és nem értették meg, hogy nem lehet a társadalomtól elszakadva politizálni.

Dragnea a kormánykoalíció kisebbik partnerére, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) vezetőjére, Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettesre utalt, aki ellen már a múlt héten tüntetések voltak, miután egy felvezető rendőr életét vesztette a miniszterelnök-helyettes egyik útja idején. Felmerült a gyanú ugyanis, hogy Oprea törvénytelenül használt rendőri felvezetést.

Gabriel Oprea pártja kész fenntartani a kormánykoalíciót

A miniszterelnök lemondása után is kész fenntartani a kormánykoalíciót a kisebbik koalíciós párt, a Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes vezette Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR). Az UNPR röviddel a miniszterelnök lemondása után kiadott szerdai közleményében úgy fogalmazott, hogy továbbra is támogatja a koalíciót, és kész arra, hogy új kormányzó többséget hozzon létre a Szociáldemokrata Párttal (PSD).

Kelemen Hunor: a jelenlegi kormánykoalíció nem alakíthat újabb kormányt

Kelemen Hunor elképzelhetetlennek tartja, hogy Victor Ponta miniszterelnök lemondása után az a baloldali koalíció alakítson újabb kormányt, mely a Ponta-kormány számára biztosította a parlamenti többséget.

"Nem látom elképzelhetőnek, hogy a mostani koalíció egy új miniszterelnökkel tovább kormányozzon. El tudom képzelni, hogy a mostani ellenzékből alakuljon kormány, vagy hogy kisebbségi kormány alakuljon, vagy hogy esetleg egy technokrata kormány alakuljon. És el tudom azt is képzelni, hogy előre hozott választások következzenek" - jelentette ki az RMDSZ elnöke. Hozzátette, Klaus Iohannis államfőnek kell szerdán vagy csütörtökön tárgyalásokra hívnia a parlamenti pártok képviselőit, és az elnökön áll, hogy kit bíz meg kormányalakítással.

Lemondott a negyedik kerületi polgármester is

Röviddel Victor Ponta román miniszterelnök lemondása után bejelentette lemondását Bukarest negyedik kerületének polgármestere, Cristian Popescu Piedone is, akinek a távozását ugyancsak követelte a közvélemény a 32 halálos áldozatot követelő múlt diszkótűz miatt - jelentette a romániai sajtó.



Kedd este 25 ezren tüntettek Bukarestben a polgármester, valalmint Gabriel Oprea belügyminiszter, kormányfő-helyettes és Victor Ponta miniszterelnök lemondását követelve. A demonstrációt egy Facebookon szerveződött csoport eredetileg a negyedik kerületi polgármester lemondatása érdekében hirdette meg, mivel sokan őt tartják felelősnek, amiért engedélyezte és egy éven át sosem ellenőrizte a tűzvédelmi előírásokat kijátszó Colectiv-klub működését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: