2015-07-24 15:07:19• hírek • MTI

Ponta újabb térdműtétnek veti alá magát

Újabb térdműtétet végeznek el Victor Ponta miniszterelnökön és ezért pár napra ismét átadja a kabinet irányítását Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettesnek.

Erről maga Ponta számolt be egy televíziós műsorban és szavait pénteken idézte a Mediafax hírügynökség.
A kormányfő június közepén három hétig Törökországban tartózkodott, ahol térdszalagműtéten esett át egy isztambuli kórházban. "Nagy valószínűség szerint még egy műtéten kell átesnem, de ez a beavatkozás már nem lesz olyan komoly, csak azért van szükség rá, hogy elvégezzék az orvosok azt is, ami a múltkor nem sikerült nekik" - mondta Ponta nyilatkozatában, azt nem közölte, hogy pontosan mikor lesz az orvosi beavatkozás.

Hozzátette: most már nem szükséges több hetet Törökországban maradnia, csak néhány napig fog hiányozni, s erre az időszakra ismét Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes lesz az ideiglenes kormányfő. Oprea a román kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) kisebbik koalíciós partnerének, a Románia Haladásáért Országos Szövetségnek (UNPR) az elnöke. Az UNPR szerepe az elmúlt hónapokban jelentősen felértékelődött, ugyanis a párt alkotja a mérleg nyelvét, és tőle függ, hogy a PSD meg tudja-e őrizni a kormányzáshoz szükséges parlamenti többségét.

A román kormány Oprea ideiglenes kormányfői megbízatása idején úgy döntött, hogy augusztustól kezdődően megemelik a magas rangú tisztségviselők fizetését, de Ponta, miután hazajött bejelentette, hogy azt egyelőre elhalasztják, mivel csak akkor lesz értelme, ha valamennyi közalkalmazott fizetését növelni tudják. A kérdés még nem jutott nyugvópontra, várhatóan a jövő héten születik kormányzati döntés az emelésről vagy elhalasztásáról.

Ponta a múlt héten távozott a Szociáldemokrata Párt (PSD) éléről, miután a korrupcióellenes ügyészség eljárást indított ellene. Arra hivatkozva lépett vissza a pártelnöki tisztségtől, hogy be akarja bizonyítani ártatlanságát, és esetleg ezt követően tér vissza a funkcióba.

Ugyanakkor szerdán a PSD megválasztotta a párt ideiglenes elnökét, és nem a Ponta által támogatott Rovana Plumb munkaügyi miniszter nyerte meg a választást, hanem Liviu Dragnea, a párt korábbi ügyvezető elnöke. Ponta és Dragnea is kölcsönös támogatásukról biztosították egymást, ugyanakkor román elemzők a miniszterelnök párton belüli súlyos vereségeként értékelték a választás kimenetelét. Pontát kemény bírálatok érték saját pártjából amiatt, hogy három hétig távol volt az országból, és ilyen hosszú időre átadta Opreának a miniszterelnöki funkciót.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: