2013-06-08 17:07:49• hírek • MTI

Ponta szerint szükségtelen a család magyar modell szerinti meghatározása

Victor Ponta román miniszterelnök nem tartja jónak, hogy a román alkotmány a "rendkívül vitatott" magyarországi modellt utánozva a családot a férfi és a nő házasságaként határozza meg.

A miniszterelnök egy péntek esti tévéinterjúban tért ki a bukaresti alkotmánymódosító bizottság által elfogadott családfogalomra. "Számomra fontos, hogy az alkotmánymódosítással Románia az európai trend felé haladó országnak lássék, és ne forduljunk vissza, hiszen nem vagyunk fundamentalista köztársaság" - érvelt az alkotmánymódosító bizottság szerdán elfogadott meghatározása ellen, amely a családot a férfi és a nő házasságaként határozta meg.

Hozzátette, a férfi és a nő házasságára való utalás a család meghatározásában szükségtelen. "Az egy copy-paste-tel átemelt meghatározás a magyar alkotmány januárban hozott, egész Európában rendkívül vitatott módosításából. (...) Nekem úgy tűnik, fölöslegesen adunk egy konzervatív jelzést" - idézte az Agerpres hírügynökség a miniszterelnök kijelentését.

A román alkotmánymódosítást előkészítő parlamenti bizottság szerdán beépítette az alaptörvény szövegtervezetébe azt a megállapítást, hogy a család "egy férfi és egy nő házassága". A jelenlegi alkotmány házaspárok önkéntes elhatározásával alapított családról beszél.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: