2012-06-18 16:46:12• hírek • MTI

Konzultációt akar Plumb Verespatakról

Semmilyen döntést nem hoz a bukaresti környezetvédelmi minisztérium a verespataki aranybánya megnyitásáról addig, amíg nem konzultált az ügyben érdekelt civil szervezetekkel - jelentette be hétfőn Rovana Plumb tárcavezető.

A miniszter egy sajtóértekezleten, újságírói kérdésre válaszolva közölte: május közepén elhalasztották annak a tárcaközi szakértői bizottságnak az összehívását, amely a beruházás környezetvédelmi hatástanulmányát vizsgálja.

"A témával foglalkozó nem kormányzati szervezetekkel konzultálunk a verespataki bányaprojektről. Nyílt párbeszédet szeretnénk folytatni, hogy megismerhessük a civilek álláspontját. Amint azt a kormányprogramban is leírtuk: a verespataki projektet újra megvizsgálja a kormány" - mondta Plumb.

A Mediafax hírügynökség beszámolója szerint a tárcavezető kijelentése összecseng Victor Ponta miniszterelnökével, aki június 8-án a Bloombergnek azt mondta, hogy kormánya csak az őszi parlamenti választások után kíván dönteni a verespataki bányaprojekt ügyében.

A román kormányfő Verespatak kapcsán Daniel Chitoiu román gazdasági minisztert is felülbírálta, aki az erdélyi településen tett látogatásán, június elsején azt mondta, hogy az idén elkezdődhet a kitermelés. Ponta azonban néhány nappal később egy környezetvédelmi gálán úgy fogalmazott: a miniszter bizonyára kifelejtette a "nem" szócskát a mondatból, a román kormánynak ugyanis nem változott az álláspontja.

Victor Ponta hivatalba lépésekor kifejtette, hogy a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ciántechnológiás verespataki bányaprojektjéről akkor dönthet a kormány, ha környezetvédelmi garanciákat kap, ha újratárgyalják az állami részesedést és ha megszűnik a projektet  övező politikai lobbytevékenység. Egy másik alkalommal a miniszterelnök közölte: június végéig dönt a román kormány a bányajáradékok új mértékéről. Jelenleg a nemesfémek bányajáradéka négy százalék Romániában, míg az európai átlag 20 százalék felett van - magyarázta Ponta.

Verespatakon a kanadai tőkével alapított RMGC Európa legnagyobb külszíni aranybányáját készül megnyitni, ahol ciántechnológiás eljárással akar 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt lehet kitermelni. A bányanyitásra a román tárcaközi szakbizottság eddig nem adott ki környezetvédelmi engedélyt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: