2013-03-04 16:05:22• hírek • MTI

Ponta: nincs értelme szavazást kérni

Románia nem fog szavazást kérni schengeni csatlakozásáról az Európai Unió belügyminisztereinek e heti tanácskozásán - közölte hétfőn Victor Ponta román miniszterelnök.

A csütörtökön kezdődő kétnapos tanácskozás napirendjén szerepel Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának ügye. Németország szerint a két kelet-európai országnak további erőfeszítéseket kell tennie, hogy tagja lehessen a belső határellenőrzés nélküli európai térségnek.

Ponta szerint semmi értelme szavazást kérni a jelen körülmények között, amikor Berlin hivatalosan is közölte, hogy egyelőre nem támogatja a két ország schengeni övezethez való csatlakozását. "Semmi értelme, nem akarok odáig menni csak azért, hogy újból szembesüljünk Németország vétójával" - mondta Ponta.
A kormányfő szerint Románia csak akkor fogja kérni, hogy szavazásra bocsássák a felvételét, ha Berlin már támogatja Bukarestet. Románia növelné a feszültséget, ha most döntést kérne, és Bukarestnek nem érdeke, hogy konfrontálódjon Berlinnel - magyarázta.

Románia alapvető célkitűzései nem változnak - tette hozzá Ponta -, Bukarest továbbra is az eurózóna részévé akar válni, és a schengeni övezethez is csatlakozni akar. Románia ugyanakkor "stratégiaváltásra" kényszerül - mondta Ponta, mivel Bukarest 2005 óta semmilyen sikert nem ért el az EU-ban, így nem ért véget a román igazságszolgáltatás Brüsszel általi figyelemmel kísérése, és a schengeni csatlakozás is késik. Ponta nem részletezte, hogy mit ért "stratégiaváltás" alatt.

A román kormányfő elmondta: tudomása szerint a schengeni övezethez csatlakozás újabb halasztása a román munkaerő, valamint a romániai cigány kisebbség tagjainak a migrációja miatt merült fel, amit Ponta "legitim" problémának nevezett.
Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter kijelentette a hét végén, hogy Németország egyelőre elutasítja Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: