2013-01-04 18:08:10• hírek • MTI

Ponta leváltotta a statisztikai hivatal vezetőjét

Leváltották  az Országos Statisztikai Intézet (INS) vezetőjét, miután a román kormányfő szerint a hivatal 20 milliárd lejjel (1320 milliárd forinttal)  elszámolta" a hazai össztermék (GDP) becsült értékét, ezért a kormánynak csökkentenie kell egymilliárd lejjel  a kiadási tételt a 2013-as állami költségvetésben.

Ezt Victor Ponta román miniszterelnök jelentette be pénteken a kormányülés után.

Ponta szerint 2003 és 2010 között a statisztikai intézet mindig tévedett, csakhogy akkor túl óvatos becslést közölt a várható GDP-ről, így végül a valós GDP mindig nagyobb lett, mint a becsült érték. 2011-ben viszont a valós GDP már kisebb volt a tervezettnél. Ponta először egy televíziós műsorban jelentette be, hogy a 2011-2012-es időszakban összesen 20 milliárd lejjel elszámolták a GDP-t.

A miniszterelnök szerint megengedhetetlen a statisztikai hivatal tévedése, aminek következtében most arra kényszerülnek, hogy egymilliárd lejjel csökkentsék a költségvetési kiadásokat.

Azt hiszem, ha az ilyen típusú bürokráciát és tévedéseket nem javítjuk ki most, amikor új a kormány, és élvezi a lakosság támogatását, akkor soha nem fogjuk megtenni" - nyilatkozta Ponta.

A Ponta vezette szociálliberális román kormány pénteken tartotta meg első ülését, amelyen a minisztériumok alkalmazottainak létszámáról, és egyéb személyzeti kérdésekről is döntöttek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: