2012-07-02 13:30:34• hírek • MTI

Ponta lemondana, de csak Basescuval együtt

Traian Basescu áprilisban, Victor Ponta kinevezésekor. Nem őszinte a mosolya.
Traian Basescu áprilisban, Victor Ponta kinevezésekor. Nem őszinte a mosolya.
Victor Ponta javaslatát az egyidejű lemondásról Cezar Preda, a PDL elnökhelyettese "fantazmagóriának" minősítette: szerinte a miniszterelnököt már az USL-n belül is támadják plágiumbotránya miatt, ezért keresi a színpadias lelépés lehetőségét.

Egyidejű, előre hozott parlamenti és államelnök-választást javasol Victor Ponta miniszterelnök Traian Basescu államfőnek, amit szerinte úgy érhetnek el, ha egyszerre mondanak le hivatalukról - jelentette hétfőn a Mediafax hírügynökség a kormányfő egy televíziós nyilatkozatát idézve.

Ponta szerint a közte és Basescu elnök között fennálló konfliktus elbírálását a választókra kellene bízni, és egyidejű lemondásuk lehetővé tenné, hogy Romániában egyszerre rendezzenek parlamenti és elnökválasztást ősszel.
Romániában mind a szociáldemokrata miniszterelnök, mind pedig a jobboldalhoz közel álló államfő elmozdítására komoly erőfeszítéseket tesznek politikai ellenfeleik.    

Victor Ponta miniszterelnök lemondását a jobboldali ellenzék sürgeti, mivel a kormányfőt az egyik legtekintélyesebb tudományos ismeretterjesztő folyóirat azzal vádolta meg, hogy doktori disszertációja felét másolta. A plágium tényét az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) is megállapította, és Ponta doktori címének visszavonását kezdeményezte, ám a testületet az ülés közben az oktatási miniszter egy rendelettel átszervezte, döntéseit érvénytelennek nyilvánította és megvonta tőle a jogot, hogy a továbbiakban plágiumügyekkel foglalkozzék.
Victor Ponta miniszterelnök az egyik hírtelevíziónak adott interjújában "maffiaszerű kivégzésnek" minősítette a CNATDCU döntését, amelyet az államfőhöz közel álló, Demokrata Liberális Párt (PDL) befolyásának tulajdonított és érvénytelennek nevezett.

Traian Basescu államfőt a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) akarja elmozdítani hivatalából, és több olyan törvényt is módosított, amely megkönnyíti a politikus leváltását. Az államfő mandátumának lerövidítése és esetleges lemondása azonban az egyre élesebb politikai vitáktól függetlenül is felmerült.

A tíz éve módosított román alkotmány ugyanis ötévesre növelte az államfői mandátumot, amely emiatt 2008 óta nem esik egybe a parlament mandátumával. A román politikusok - pártállástól függetlenül - belátták, hogy ez nehezen kezelhető társbérleti feszültségek kialakulását idézheti elő az államfő és a kormány között, továbbá túl gyakran sodorja olyan választási kampányba az országot, amikor a politikusoknak fontosabbá válik a megítélésük, mint az ország érdeke.
Traian Basesescu korábban maga is felajánlotta lemondását, hogy ismét egyszerre lehessen parlamenti és elnökválasztást rendezni, de ennek elengedhetetlen feltétele lenne, hogy előbb módosítsák az alkotmányt, és térjenek vissza a négyéves elnöki mandátumra. Az alkotmánymódosításhoz azonban kétharmados parlamenti döntésre, vagyis  a PDL és az USL egyetértésére volna szükség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: