2013-03-15 19:59:30• hírek • Kocsis Zoltán

Kereskényi: Üzenjük a kishitűeknek, hogy íme, megmaradtunk, élünk, dolgozunk, harcolunk

Az évszakhoz képest szokatlanul hideg, havas, szeles idő ellenére szép számban gyűltek össze péntek délután szatmáriak az István téren található Petőfi Sándor szobor előtt. Dideregve és fázva is megemlékeztek a magyar nemzet hőseiről, az 1848-49-es szabadságharc kirobbantóiról, harcosairól áldozatairól.

Amint Nm. Ft. Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspök köszöntőjében elmondta: mindenkiért imádkozunk, győztesekért és vesztesekért egyaránt. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke felhívta a figyelmet, hogy „szabadság csak akkor van, ha építkezhetünk. Pusztulásban nincs szabadság!"

Ezt megelőzően, az esemény nyitányaként a Bartók Béla Kulturális és Hagyományőrző Egyesület énekkara elénekelte Hencz József „A nép nevében" című kamarakantátáját, majd Pfeiffer Melany elszavalta Pósa Lajos Szeresd ezt a földet című versét.

Ezt követően dr. Tilki Attila magyarországi képviselő, Fehérgyarmat polgármestere lépett a mikrofon mögé, aki méltatta a márciusi ifjakat, mondván, ők nem a saját forradalmukat robbantották ki, hanem a magyarság forradalmát. Tették mindezt erőszak és gyűlölet nélkül, hazaszeretettől és tenni akarástól hajtva. „A szabadság és a függetlenség csak jelszavak. Felelős kormányzatot és bátor törvényeket kell rá építeni. Megtanultuk, hogy csak akkor van szabadság, ha függetlenség van és csak akkor van függetlenség, ha szabadság van", jelentette ki. Hangot adott azon véleményének, hogy a magyarság számára konokságra és diplomáciára egyaránt szüksége van „mert ha mi nem állunk ki magunkért, akkor ki?", szólt a dörgedelmes kérdés.

Nmft Schönberger Jenő és Csűry István

A folytatásban Dankó Szilvia konzulasszony olvasta fel Orbán Viktor üzenetét, melyben a magyar miniszterelnök kijelentette, „a szabadság azoké, akik elég bátrak azt kivívni". Orbán szerint egyre inkább adott a lehetőség, hogy minden magyar hozzájáruljon a nemzet építéséhez, „mivel rég nem voltunk ilyen egységesek."

A nagykárolyi Óbis Réka Patrícia elszavalta Reményik Sándor Nem nyugszunk bele című művét, majd dr. Kereskényi Gábor parlamenti képviselő lépett fel a "pulpitusra". Az egykori alpolgármester örömének adott hangot annak kapcsán, hogy a rossz idő ellenére is ily sokan részt kívántak venni a megemlékezésen, majd kifejtette csalódottságát, amiért „sokan nem nézik jó szemmel őshonos közösségünket, ünnepeinket, jelképeinket. Sőt immár odáig jutottunk, hogy némelyek már nemcsak az élőkkel, hanem a holtakkal is, hősi halottainkkal: Bem apóval vagy a 13 aradi tábornokkal perlekednek, gyalázzák őket". Szerinte a magyarság csattanós választ adott azzal, hogy legitim képviselőit ismét bejuttatta a parlamentbe és azzal is, hogy szép számmal vettek részt a megemlékezésen.

Kereskényi Gábor

Kereskényi nem feledkezett meg az RMDSZ politikai kihívóiról sem: „Ezt ideje lenne tudomásul vegye nemcsak a megyei magyarság alig 5%-ának támogatását bíró fantomszervezet, hanem az őket anyagilag támogató Budapestnek is".

„Nem utolsó sorban válaszunk az, hogy nem adjuk fel. Itt éltek őseink, itt születtünk, és itt akarunk élni. Élni és dolgozni. Tennivalónk pedig még nagyon sok van. Tovább folytatni a harcot anyanyelvünk védelméért, iskolahálózatunkért, kulturális intézményeinkért, jelképeinkért. Üzenjük a kishitűeknek, hogy íme, megmaradtunk, élünk, dolgozunk, harcolunk a jogainkért... Ezt folytatni fogjuk!. És üzenünk azoknak is, akik meg akarnak fosztani a jogos jussunktól, hogy: nem lehet!",

A parlamenti képviselő kitért a törvényhozás és az RMDSZ előtt álló nagy feladatokra is. "Olyan alkotmányt akarunk, melyben a magyarság államalkotó tényezőként jelenik meg. Olyan régiókat akarunk, melyek gazdaságilag életképesek, és nem forgácsolják szét kisebbségi közösségünket!", jelentette ki a szatmárnémeti RMDSZ elnöke. Kereskényi szerint az erdélyi magyarság szolidaritással érheti el céljait: "A jogérvényesítéshez szolidaritásra van szükség. Az egész romániai magyarság szolidaritására. Éljen bár Szatmárnémetiben, Déván vagy Csíkszeredában".

Ezt követően az egybegyűltek Petőfi Sándor szobra alatt elhelyezték az emlékezés és a tisztelet koszorúit, majd a hideg miatt kissé megfogyatkozott tömeg elénekelte a magyar nemzet Himnuszát.

marc15 from Szatmar.ro on Vimeo.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: