2012-07-10 07:40:17• hírek • MTI

Ponta kommentálta Merkel és Basescu telefonbeszélgetését

Traian Basescu felfüggesztett román államfő és Angela Merkel német kancellár hétfői telefonbeszélgetésére és a kancellár ezt követő nyilatkozatára reagálva a román miniszterelnök kijelentette: "ha Traian Basescut azért kell hatalmon tartani, mert telefonál, mi is telefonálunk!"

Victor Ponta szerint a demokrácia azt jelenti, hogy Franciaország leváltotta az államfőjét, Spanyolország és Olaszország a miniszterelnökét. "Romániának nincs joga a demokráciára?" - tette fel a kérdést a miniszterelnök.

A román miniszterelnök megismételte álláspontját, amely szerint Traian Basescu felfüggesztése alkotmányos volt, és a tisztségéből felfüggesztett államfőnek ezt követően már a néppel kell "elszámolnia" a július 29-re kiírt népszavazáson. "Nem hiszem, hogy ezek után bárki is megkérdőjelezhetné a román nép jogát, hogy véleményt mondjon az államfőről. Nem hiszem, hogy Európában bárki is kétségbe vonhatná a román nép akaratát" - jelentette ki Ponta. A kormányfő  - közvetve a volt kommunista diktátorra, Nicolae Ceausescura utalva - azt is megjegyezte: 1989-ben is úgy gondolták egyesek, hogy nem lehet a nép előtt elszámoltatni a vezetőket.

A német kancellár hétfőn az európai normák betartására szólította fel a román kormányt. Angela Merkel ezt megelőzően  telefonbeszélgetést folytatott Traian Basescuval. Szóvivője szerint a kancellár elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Unió (EU) egy tagállamában megsértik a jogállamiság elvét. Az EU közös értékekre alapul, amelyekhez a kormányoknak igazodniuk kell, és ez a román kormányra is vonatkozik - állt a berlini közleményében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: