2015-01-23 10:12:55• hírek • MTI

Ponta: a franciáknak el kellene gondolkodniuk

Victor Ponta miniszterelnök szerint a franciáknak, mielőtt szemrehányást tesznek Romániának amiatt, hogy csak kis mértékben sikerült "asszimilálnia" roma kisebbségét, el kellene gondolkodniuk azon, hogy nekik mennyire sikerült ugyanez a saját bevándorlóikkal.

Ponta csütörtökön a szociáldemokrata kormányhoz közel álló Jurnalul National című romániai lap elektronikus kiadásának adott interjúban beszélt erről a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap szerkesztősége elleni támadással kapcsolatban.

"Arra gondoltam - és nem akarok rosszindulatú lenni -, hogy amikor szemrehányást tesznek nekünk joggal, hogy nem volt nagy sikerünk a roma közösség asszimilálásában, mindenkinek el kellene gondolkodnia azon, hogy neki mennyire sikerül az asszimilálás" - mondta Ponta.

A párizsi vérengzés ügyében megállapította: a támadást követően kialakult európai szolidaritás az egyedüli jó dolog mindabból, ami Franciaországban történt.

Ponta az interjúban kifejtette még, hogy a párizsi támadás kihat egész Európára, a félelem légkörét teremti a bevándorló közösségek asszimilálásának képtelensége miatt is.

Ponta szerint a szabad véleménynyilvánítást nem lehet erőszakcselekményekkel korlátozni, ugyanakkor az újságíróknak felelősen kell munkájukat végezniük, és figyelembe kell venniük bizonyos érzékenységeket.

Románia és Franciaország között az elmúlt években többször diplomáciai tárgyalások voltak amiatt, hogy Romániából jelentős roma közösségek vándoroltak Franciaországba és ott illegális telepeket hoztak létre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: