2014-10-14 12:57:23• hírek • MTI

Ponta: hazugság, hogy a külföldi hírszerzés ügynöke voltam!

Victor Ponta miniszterelnök hazugságnak nevezte kedden Traian Basescu államfő előző esti állítását, amely szerint ő 1997 és 2001 között a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) ügynöke volt.

Basescu a novemberi választásokra hivatkozva fedte fel az államfői tisztségre pályázó Ponta állítólagos ügynökmúltját. Azt állította: a választóknak meg kell adni a lehetőséget, hogy ennek ismeretében döntsenek arról, akarnak-e olyan államfőt, akit az egyik titkosszolgálat is "a kezében tart".

Az elnök szerint Teodor Melescanu, a SIE volt igazgatója segített Pontának eltitkolni múltját. Basescu azt állította: Melescanu kezdeményezésére Ponta a Legfelső Védelmi Tanács megkerülésével 2013-ban kiadott egy olyan kormányhatározatot, amelynek értelmében a titkosszolgálatok volt ügynökeik kilétét sem fedhetik fel, ezek listája - az aktív ügynökökéhez hasonlóan - államtitoknak minősül. Az elnök szerint Ponta megsértette az 1997-ben hatályos alkotmány összeférhetetlenségi előírásait, amikor ügyészként titkosszolgálati megbízatást vállalt.

Ponta "merő hazugságnak" minősítette Basescu állításait, és azt mondta: amióta 1995-ben elvégezte a jogi egyetemet, "betartotta a törvényeket, a hazáját szolgálta", és ezt fogja a jövőben is tenni.

"Imádkozni fogok Traian Basescuért is, mert nagyon feldúlt, zaklatott, és Romániának nem kellene egy ember zaklatottságától függnie. Úgy vélem, ha törvényt sért valaki, akkor az illetőt az állami intézményeknek kell felelősségre vonniuk" - jelentette ki Victor Ponta, aki kedden egy moldvai egyházi ünnepen nyilatkozott a sajtónak.

Hozzátette: Basescu elfogadhatatlan módon arra próbálja használni tisztségét, hogy - az ő védnökségével alakult - Népi Mozgalom Párt (PMP) államfőjelöltje, Elena Udrea választási kampányát segítse.

Traian Basescu hétfőn éles támadást intézett a novemberi elnökválasztáson induló két legesélyesebb jelölt - Victor Ponta és Klaus Johannis, a Keresztény-liberális Szövetség jelöltje - ellen, és kijelentette, hogy Elena Udrea államfővé választását támogatja.

A felmérések szerint az államfői tisztség sorsa a két legesélyesebb jelölt, Ponta és Johannis között dőlhet el az elnökválasztás második fordulójában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: