2013-04-11 15:45:53• hírek • MTI

Ponta egy ügyészt javasol igazságügyi miniszternek

Romániában az igazságügyi miniszter kinevezése azért is kényes téma, mert Brüsszel figyelemmel kíséri a román igazságszolgáltatást, és további reformokat sürget.

Victor Ponta román miniszterelnök Robert Cazanciuc ügyészt javasolta igazságügyi miniszternek csütörtökön.

Ponta részt vett a román Legfelső Bírói Tanács ülésén, ahol bejelentette, hogy az ügyészt javasolja a miniszteri posztra. Cazanciucnak le kellett mondania az ügyészi kari tagságáról, amely tizennyolc évig tartott. Ezt megtette csütörtökön, és a bírói tanács tudomásul is vette lemondását. Ő 2009 óta a román külügyminisztérium főtitkára, korábban a legfőbb ügyészség szóvivője volt.

Az igazságügyi miniszteri posztot Romániában ideiglenesen a kormányfő töltötte be, miután Mona Pivniceru volt tárcavezető lemondott azt követően, hogy alkotmánybíróvá választotta a parlament.
Ponta elmondta, hogy a kinevezési folyamat várhatóan a jövő héten ér véget, így Cazanciuc akkor foglalhatja el a miniszteri posztot. Közölte: telefonon Traian Basescu államfőt is értesítette, akinek nem volt ellenvetése a javasolt személyt illetően. Romániában a minisztereket az államfő nevezi ki elnöki rendelettel.

A kormányfő reményét fejezte ki, hogy az új miniszter egyensúlyt teremt a minisztériumnak a bírói tanáccsal és az Európai Bizottsággal való kapcsolatában. Az új miniszter legfontosabb teendőiként Ponta a nemrég elfogadott polgári és büntetőjogi perrendtartási törvénykönyv sikeres gyakorlatba ültetését nevezte meg, illetve azt, hogy Románia kapjon kedvező jelentést az Európai Bizottságtól az igazságszolgáltatás helyzetéről szóló országjelentésben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: