2016-09-08 14:09:02• hírek • MTI

Kivételezniük kell a román szociáldemokratáknak Pontával

Victor Ponta volt román kormányfőnek szerepelnie kell a Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti listáján, jelöltségéről pedig a jövő héten fog dönteni a PSD országos végrehajtó bizottsága - jelentette ki Liviu Dragnea, a PSD elnöke a párt állandó bizottságának szerdai tanácskozásán.

Bár Pontának megromlott a viszonya a jelenlegi pártvezetéssel, eddig nem volt kérdéses, hogy a PSD színeiben indulhat újabb parlamenti mandátumért a decemberi választásokon. Kedden azonban újabb ügyben indított bűnvádi eljárást ellene a korrupcióellenes ügyészség (DNA), és hatvan napra felügyelet alá is helyezte.

Mivel a párt etikai kódexe szerint nem lehet a PSD jelöltje olyan politikus, akit az igazságszolgáltatás szervei felügyelet alá helyeztek, a szociáldemokratáknak el kell tekinteniük a szabályzatuktól ahhoz, hogy Ponta a párt képviselőjelöltje lehessen.

Dragnea a szerdai tanácskozáson azt mondta: ő nem diktátor, hogy egymaga döntsön erről, de támogatja, hogy a PSD végrehajtó bizottsága kivételt tegyen Pontával, hiszen a párt volt elnökéről és egy volt miniszterelnökről van szó.

Ponta - aki egyes közvélemény-kutatások szerint az ország legnépszerűbb politikusa - több jelét adta annak, hogy nehezményezi mellőzését, így azt is, hogy nem vonták be a párt választási programjának kidolgozásába. A szociáldemokrata pártvezetésből tavaly visszavonult politikus azt is lebegteti, hogy "átigazol" a magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu képviselő nacionalista pártjába.

A DNA kedden gyanúsítottként hallgatta ki Pontát, politikai befolyásával való visszaéléssel és pénzmosásban való bűnsegédlettel gyanúsítja. Az ügyészek szerint PSD-elnökként 2012-ben befutó parlamenti helyet ígért a PSD egyik politikusának egy 220 ezer euróra rugó illegális pártfinanszírozás fejében. A pénz állítólag Tony Blair volt brit miniszterelnök tiszteletdíja volt, aki 2012-ben előadói szerepet vállalt egy PSD-közeli alapítvány konferenciáján.
Pontát korábban okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség gyanújával állította bíróság elé a DNA az úgynevezett Turceni-Rovinari ügyben. A per érdemi tárgyalása márciusban kezdődött.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: