2013-07-09 13:45:27• hírek • MTI

Ponta derűlátó egy új IMF-megállapodás ügyében

Victor Ponta román miniszterelnök szerint Románia újabb hitelmegállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

A kormányfő bukaresti sajtótájékoztatóján közölte: július közepén Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója is Bukarestbe látogat. Hozzátette, a vizitnek nincs köze közvetlenül az újabb hitelmegállapodáshoz, de a látogatásnak erőteljes üzenetértéke van. "Derűlátó vagyok, hogy ősszel jó körülmények között újabb hitelmegállapodást kötünk az Európai Bizottsággal, az IMF-el és a Világbankkal" - mondta.

Románia elővigyázatossági típusú szerződést akar kötni, akárcsak a legutóbbi, amit júniusban zártak le. Annak értéke 5,4 milliárd euró volt. 2009-ben Románia az IMF szervezésében csaknem 20 milliárd euró értékű készenléti hitelszerződést kötött.

A mostani lenne sorozatban a harmadik hitelszerződés, amelynek szükségességét illetően a román kormány, az elnöki hivatal és a jegybank vezetősége egyaránt egyetért.

Az IMF küldöttsége legközelebb július közepén, néhány nappal az IMF-vezérigazgató látogatása után érkezik Bukarestbe, ekkor várhatóan az esetleges újabb hitelszerződésről és annak feltételeiről is tárgyalnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: