2014-12-08 15:44:47• hírek • MTI

Ponta december 15-én kér jóváhagyást a parlamenttől az új kormányzati struktúrára

Victor Ponta miniszterelnök december 15-én kér jóváhagyást a parlamenttől az új kormányzati struktúrára - jelentette be a politikus hétfőn az általa vezetett Szociáldemokrata Párt (PSD) választmányi ülése után.

A parlamenti voksolásra azért van szükség, mert új politikai erő lép be a kormánykoalícióba: a negyedik Ponta-kabinetben a tervek szerint a Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök vezette Liberális Reform Párt (PLR) is miniszteri posztokat kap. A koalíciónak tagja marad a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) és a Konzervatív Párt (PC).

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) belső "parlamentje", a Szövetségi Képviselők Tanácsa szombaton dönt arról, elfogadja-e az állandó tanácsnak a Ponta-kormányból való kilépésről szóló javaslatát. A román pártok eldöntött ténynek tekintik, hogy az RMDSZ visszahívja minisztereit, de politikai döntéseik meghozatalával megvárják az RMDSZ szombati tanácskozását.

Ponta újságírói kérdésre válaszolva rámutatott: ha attól tartott volna, hogy a PSD körül szerveződött koalíciónak nincs már többsége a parlamentben, nem kezdeményezett volna olyan kormányátalakítást, amely bizalmi szavazást feltételez.

Sajtóértekezletén Ponta kifejezte reményét, hogy kormányának keddig sikerül megállapodnia a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság és a Világbank Bukarestben tárgyaló küldöttségével a jövő évi költségvetés sarokszámairól. Tervei szerint a kormány pénteken fogadja el a büdzsét, amelynek parlamenti vitája szintén jövő hétfőn kezdődne el.

A törvények szerint november közepéig kellett volna véglegesíteni a költségvetést, de ezt a Ponta-kabinet az elnökválasztásra hivatkozva elhalasztotta.

A kormányfő által ismertetett menetrend szerint egy hét marad a büdzsé parlamenti vitájára, a költségvetést ugyanis december 21-én szeretné elfogadtatni, arra hivatkozva, hogy aznap úgyis össze kell hívják a törvényhozás két kamaráját, hogy a novemberben megválasztott Klaus Iohannis államfő letegye a hivatali esküt.

A tíz éve hivatalban lévő Traian Basescu államfőnek december 21-én, vasárnap jár le második mandátuma, tehát Iohannisnak aznap kell átvennie hivatalát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: