2014-08-26 13:46:00• hírek • MTI

Ponta: bárki lehet kormányfő, csak Basescu nem

A novemberi elnökválasztáson induló Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) kormányfő nem ragaszkodik hozzá, hogy pártja adja Románia következő miniszterelnökét abban az esetben, ha őt megválasztják államfőnek - derült ki a politikus egy hétfő esti televíziós nyilatkozatából, amelyet kedden idéztek a román lapok.

"Ismerem jól a PSD-t, nem hinném, hogy minden tisztséget meg kellene szereznie. Az a fontos, hogy a leendő miniszterelnököt az egész koalíció támogassa, ne csupán a PSD, legyen meggyőződéses Európa-barát és atlantista, és tudjak együttműködni vele" - részletezte esetleges utódjával szemben támasztott elvárásait a PSD elnöki tisztségét is betöltő kormányfő.

Ponta - akinek a felmérések szerint a legnagyobb esélye van arra, hogy Románia következő elnöke legyen - elhárította a műsorvezető találgatásait, aki arról érdeklődött: az elmondottak értelmében megbízná-e kormányalakítással Calin Popescu Tariceanu liberális szenátusi elnököt, vagy George Maiort, a Román Hírszerző Szolgálat igazgatóját.

Rámutatott: egyetlen lehetőséget zár ki, azt, hogy Traian Basescu jelenlegi államfőnek adjon kormányalakítási megbízást. Ponta azt mondta, inkább lemondana az elnökségről, ha államfőként valaha is abba a helyzetbe kerülne, hogy Basescu egy ötven százalék feletti parlamenti többség jelöltjeként kér tőle miniszterelnöki kinevezést.

Azt viszont kívánatosnak nevezte, hogy Tariceanu új liberális pártja a novemberi elnökválasztás után belépjen a kormánykoalícióba és - a PSD-vel, illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) - közösen vigyék tovább azt a szociálliberális kormányprogramot, amellyel a 2012-es parlamenti voksoláson kétharmados választói felhatalmazást kaptak.
Ponta kifejtette: egyetlen államfőjelölttől tart, és az ő maga. Rámutatott, minden jelölt hibázik, de arra kell vigyáznia, hogy ne kövessen el alapvető hibákat. Azzal azonban tisztában van, hogy bármelyik jobboldali jelölt kerül is a második fordulóba, erős ellenfél lesz, mert a szociáldemokraták elleni összefogásra alapozva próbálják majd mozgósítani a szavazókat.

Felmérések szerint a PSD a legnépszerűbb párt Romániában, ugyanakkor a magukat jobboldaliként meghatározó pártok támogatottsága együttesen hasonló nagyságrendű. A közvélemény-kutatások szerint Ponta most megnyerné az elnökválasztást, bárkivel is kerülne össze a második fordulóban. A szociáldemokraták három korábbi elnöke viszont - Ion Iliescu 1996-ban, Adrian Nastase 2004-ben és Mircea Geoana 2008-ban - úgy veszített az elnökválasztáson a jobboldal jelöltjével szemben, hogy az első fordulóban még nyerésre állt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: